Les premiers les derniers, Jeff Mills, Skiptrace

Wat kwam er de laatste tijd weer voor moois bij in het cultuuraanbod en waar kunt u heen? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten.

Robert van GijsselKevin TomaRutger Pontzen en Berend Jan Bockting
null Beeld
Beeld

1 Film: Les premiers les derniers. Regie Bouli Lanners.

De postapocalyptische western ontbrak nog in Bouli Lanners' oeuvre, maar het is een treffende aanvulling op zijn eigenzinnige werk. De meester van het Waals absurdisme, ook hier acteur én regisseur, boetseert op indrukwekkend eenvoudige wijze een halfvergane wereld waarin twee oude premiejagers temidden van vervallen treinstations en desolate industrieterreinen een zwervend stel achtervolgen. Lanners ontvouwt zijn misdaadplot om het eigenlijk zo snel mogelijk weer los te laten: juist de zijpaadjes, bevolkt door kleurrijke figuren, zetten de toon.

null

Les premiers les derniers

2 Muziek Jeff Mills: The Planets. 30 augustus, Concertgebouw, Amsterdam.

Hij mag zichzelf inmiddels als huisvriend beschouwen. De Amerikaanse dj en techno-visionair Jeff Mills stond vaker in het Amsterdamse Concertgebouw, en hij voelt zich er kennelijk in zijn element. Dinsdag speelt Mills een bewerking van Gustav Holsts The Planets, met de Philharmonie Zuidnederland onder leiding van Cristophe Mangou. We gaan niets minder dan 'een electrosymfonische reis' beleven, voorspelt Mills zelf. Riemen vast.

3 Film: Skiptrace. Regie Renny Harlin.

Jackie Chan lijdt veel pijn, in de bloopers tijdens de aftiteling van Skiptrace. Maar van al die bijna-ongelukken op de set is in deze actiekomedie verder weinig te merken: de 62-jarige Chan toont zich nog steeds bedreven in ouderwets lompe kung fu-slapstick. Het verhaaltje, waarin Chan met veel lol terzijde wordt gestaan door Johnny 'Jackass' Knoxville, legt het makkelijk af tegen de smakelijk geserveerde grollen en klappen.

null

Skiptrace

4 Muziek: King Gizzard & the Lizard Wizard. 2 september, Paradiso, Amsterdam.

Ze stonden al op vele festivals, maar de clubshows van de Australische psychrockband King Gizzard & the Lizard Wizard zijn eigenlijk toch het leukst. De overdreven veelkoppige band heeft de neiging een zaal aan flarden te spelen, met zoemende gitaren en toetsen, twee drummers, trance-achtige rockgitaren, en zelfs een dwarsfluit. En steeds weet de band toch mooie en pakkende liedjes uit de bak herrie op te laten stijgen. Dat is bijzonder.

5 Film: Out of Love. Regie Paloma Aguilera Valdebenito.

De Nederlandse regisseur-scenarist Paloma Aguilera Valdebenito debuteert sterk met dit eigenzinnige drama rond Varya en Nikolai, jonge bewoners van een naamloze stad, die steeds weer kopje onder dreigen te gaan in hun romance. Terwijl de camera zich vastbijt in de twee en de rest van de wereld niet meer lijkt te bestaan, concentreert Valdebenito zich vooral op de momenten van frictie, woede en geweld; zo raak je als toeschouwer volledig ondergedompeld in hun liefdesbubbel, die tegelijk steeds verstikkender wordt.

null

Out of love

6 Beeldende kunst: Fernando Sánchez Castillo. Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch, t/m 11 september. Nationaal Militair Museum, Soest, t/m 18 oktober.

De (omstreden) geschiedenis weer tot leven te brengen - niets minder staat de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo voor ogen. Dus liet hij blinden enkele van de nog bestaande ruiterstandbeelden van de vroegere Spaanse dictator Franco betasten. Heeft hij de Chinese 'man voor rijdende tank', uit 1989, tot een vijf meter groot beeld nagemaakt. En maakte hij van het kogelgat in het plafond van het Spaanse parlement, afkomstig van de opstandige kolonel Tejero, een bronzen afgietsel. Castillo is nu met twee tentoonstellingen in Nederland te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden