Les chevaliers blancs is onthutsend drama

In het onthutsende 'Les chevaliers blancs' wordt de spanning knap tot thrillerhoogte opgevoerd. De morele dilemma's rond het redden van Afrikaanse weeskinderen brengt regisseur Lafosse zonder oordeel in beeld.

Beeld rechtenvrij

Move for Kids, wapperen de witte vlagjes op de motorkap van de auto. De vrijwilligers van de Franse liefdadigheidsorganisatie denken echt dat ze verschil kunnen maken, in het verder niet bij naam genoemde, door oorlog verscheurde Afrikaanse land waar ze aan het begin van het Waalse drama Les chevaliers blancs arriveren. Hun doel: weeskinderen verzamelen en in hun kamp huisvesten. Na tien jaar onderdak en educatie krijgen de kinderen een diploma en zijn ze klaar om hun land op de rails te zetten. Die opzet is een dekmantel.

Wat de mannen en vrouwen van Move for Kids eigenlijk van plan zijn, is driehonderd kinderen naar Frankrijk smokkelen en aldaar onderbrengen in pleeggezinnen. Een zacht gezegd twijfelachtige onderneming, die meteen dreigt te ontsporen. Het vliegtuig waarmee Jacques Arnault (Vincent Lindon, kenmerkend sympathiek) en zijn medewerkers naar de afgelegen bergdorpen willen vliegen, staat stuk aan de grond. Wanneer ze met fixer Xavier (Reda Kateb, bekend van Un prophète) alsnog vertrekken, treffen ze op hun bestemming geen kinderen aan. En als ze de stamhoofden betalen om met kinderen op de proppen te komen, hoe kunnen ze dan zeker weten dat het daadwerkelijk wezen zijn?

Regisseur-scenarist Joachim Lafosse, die in zijn vorige vijf speelfilms het drama vooral op familiale schaal zocht, blijkt ook met een groter canvas uitstekend uit de voeten te kunnen. Het onthutsende Les chevaliers blancs ('De witte ridders'), gegoten in geagiteerd handcamerawerk en weidse blikken op het dorre woestijnlandschap, is losjes gebaseerd op de zaak rond L'Arche de Zoé, de Franse ngo die in 2007 door de regering van Tsjaad van kindontvoering werd beschuldigd.

Zonder nadrukkelijk oordeel portretteert Lafosse de vrijwilligers als naïeve goedzakken, die nauwelijks weten waar ze aan beginnen en zich blindstaren op hun bedoelingen. 'Het belangrijkste is om de kinderen liefde te geven', zegt een van hen. Terwijl de situatie in het kamp langzaam onhoudbaar wordt, probeert journaliste Françoise (mooi gelaagde rol van Valérie Donzelli), ter plekke met camera, zo neutraal mogelijk te blijven. Ook zij moet uiteindelijk haar morele standpunt bepalen. Daarmee is ze een substituut voor de toeschouwer: in het volle besef dat de kinderen geen toekomst hebben in dit land, blijft de actie lastig te verkopen.

En toch hoop je ergens, al is het maar door de knap opgevoerde, thrillerachtige spanning, dat het vliegtuig naar Frankrijk veilig wordt bereikt. Het eindeloze geleur met de kinderen, de ongelijkwaardigheid tussen de westerlingen en de plaatselijke bevolking, de permanente dreiging van geweld en dan toch weer die hoop, glinsterend in de ogen van de vrijwilligers: wie bij dit alles een keurige afronding verlangt, moet elders zijn. Les chevaliers blancs laat je nog lang na afloop met de handen in het haar zitten.

Drama 

Les chevaliers blancs
Regie: Joachim Lafosse.
Met: Vincent Lindon, Valérie Donzelli, Reda Kateb, Louise Bourgoin. 113 min., in 12 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden