Lena Dunham zegt Europese tournee plotseling af

Lena Dunham heeft de rest van haar Europese tournee afgezegd. De schrijfster, regisseur en actrice, die ter promotie van haar autobiografische boek Not that kind of girl dit weekend nog in Amsterdam was, is direct teruggevlogen naar New York. Ze is ziek, zo luidt de verklaring.

Schrijfster, actrice en regisseur Lena Dunham. Beeld getty
Schrijfster, actrice en regisseur Lena Dunham.Beeld getty

Dunhams plotselinge vertrek volgt op een online rel over haar memoires. Dunham raakte afgelopen weekend in opspraak nadat rechts-conservatieve media haar beschuldigden van kindermisbruik. The Truth Revolt, een anti-progressief blog, plaatste een fragment online waarin Dunham beschrijft hoe ze als 7-jarig meisje het geslachtsdeel van haar jongere zusje bestudeerde. Ze wilde weten of ze er van onder hetzelfde uitzagen. 'Ik keek tussen haar benen en opende voorzichtig haar vagina', is te lezen in het boek. The Truth Revolt kopte vervolgens: 'Lena Dunham beschrijft hoe ze haar zusje seksueel misbruikte'. In de eerste versie van het artikel stond dat Dunham zeventien was toen ze bij haar 1-jarige zusje tussen de benen keek. Later corrigeerde de site dat naar zeven jaar.

De schrijfster, populair onder progressieve jongeren, reageerde boos en aangedaan op Twitter: 'Het rechtse nieuwsbericht dat ik mijn zuster heb misbruikt is niet grappig - het is fucking bedroevend en walgelijk.' Ze stelde dat haar woorden zijn verdraaid. 'Ik vertelde een verhaal over een gek 7-jarige meisje. Ik vermoed dat jullie, oude mannen, ook verhalen hebben die ik liever niet hoor.' In een laatste tweet zei ze zo kwaad te zijn dat ze zich 'helemaal opgebrand' voelde.

Timing

De timing van de rel is opmerkelijk: het boek is al uit sinds september. Blijkbaar is er geen aanstoot genomen aan het fragment tot een commentator van het tijdschrift The National Review, eveneens van conservatieve signatuur, woensdag een kritisch stuk over de schrijfster en haar ouders publiceerde. Hij concludeerde dat Dunham met haar gedrag al lang uit huis zou zijn geplaatst als ze niet in een bevoorrecht New Yorks milieu was opgegroeid. Over de passage schreef hij: 'Er is geen niet-gruwelijke uitleg voor.' The Truth Revolt citeerde de commentator met instemming en de grote schare aan rechtse Dunham-tegenstanders verspreidde het bericht vervolgens online.

Zaterdagavond werd de schrijfster nog in Amsterdam geïnterviewd op een evenement georganiseerd door Opzij. 'Wij weten niets', zegt nrc.next-columniste Simone van Saarloos, een van de interviewers. 'Ze was moe van het reizen en had rugpijn, maar leek scherp.' Ook uitgeverij Meulenhoff kan niet meer vertellen dan de officiële verklaring. De interviews en persconferenties in Nederland, België en Duitsland zijn afgezegd.

Lena Dunham met haar boek 'Not That Kind Of Girl'. Beeld getty
Lena Dunham met haar boek 'Not That Kind Of Girl'.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden