Leidse rederij in actie tegen komst Glazen Huis

De Leidse Rederij Rembrandt wil officieel bezwaar gaan maken bij de Raad van State tegen de komst van het Glazen Huis naar Leiden. Het huis van glas, waarmee radiozender 3FM geld inzamelt voor het Rode Kruis, zal in de week voor kerst op een ponton in het water bij de Beestenmarkt moeten staan. De gemeente wil het complex precies neerleggen op de plek waar de rederij is gevestigd.

De Beestenmarkt in Leiden. FOTO STREETVIEW

Dat meldt de website Sleutelstad.nl

Reder Paul Groenen vreest voor zijn zaak als het Glazen Huis er in de week voor Kerstmis komt. Volgens de ondernemer heeft de gemeente Leiden het water zonder overleg met de ondernemers in het gebied 'verkocht' aan de radiozender. 'Ik kan toch niet even het ventieltje uit mijn zaak trekken en de boel oprollen. Het reguliere seizoen is in december dan wel afgelopen, de verhuur niet. We hebben hier allemaal vaste aansluitingen. Die moeten dan ontkoppeld worden en later ook weer aangesloten'.

Afgewimpeld
Volgens Groenen zijn de plannen, die de gemeente al sinds 2010 heeft, nooit met hem overlegd. 'Steeds als ik om een gesprek vroeg, werd het afgewimpeld. Dit is gewoon een gemene manier van zaken doen van de gemeente. Dit bedrijf zit hier al sinds 1950 en in 2005 heb ik het onder strenge condities overgenomen van de gemeente. Dan kunnen ze nu niet net doen alsof het nog van hen is en mij passeren,' aldus Groenen.

Evenementenwethouder Jan-Jaap de Haan liet in het Leidsch Dagblad weten dat bezwaarmakers wel een risico vormen voor het Glazen Huis. Het gebied waar het huis moet komen heeft helemaal geen evenementenvergunning. Uit uitspraken van de Raad van State blijkt dat het rechtsorgaan er zwaar aan tilt als niet de juiste procedures worden doorlopen om het te regelen.

Volgens De Haan komt het echter allemaal wel goed. 'Ik ga er maar vanuit dat we de komende periode met alle ondernemers en omwonenden in het gebied gaan praten en tot oplossingen komen,' zegt hij in het Leidsch Dagblad.

Naar aanleiding van de commotie hebben de VVD, GroenLinks en de PvdA inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Beeld ANP
Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa
Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden