NIEUWSTHEATER

Leider Toneelgroep Oostpool legt taken neer: nieuw onderzoek naar beschuldigingen over ongewenst gedrag

Artistiek directeur Marcus Azzini van Toneelgroep Oostpool legt voorlopig zijn taken neer. Ook kondigt de Raad van Toezicht van het theatergezelschap een vervolgonderzoek naar zijn functioneren aan.

Huis Oostpool, thuisbasis van het Arnhemse theatergezelschap Oostpool. Beeld Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

Dit besluit volgt op kritiek van betrokkenen en uit de theatersector op een eerste onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Na een viertal meldingen over seksueel ongewenst gedrag door de directeur liet Oostpool door bureau Bezemer & Schubad onderzoek doen. De conclusie van het rapport luidde dat Azzini zich weliswaar schuldig had gemaakt aan ongewenst gedrag, maar niet aan machtsmisbruik en seksuele intimidatie. 

De melders hadden direct kritiek op die conclusie, op de aanpak van het onderzoek en op de manier waarop met hen en hun melding is omgegaan. 

Vanuit de theatersector klonk de afgelopen dagen de oproep tot meer transparantie, onder meer met een open brief die inmiddels door 575 acteurs en theatermakers is ondertekend. Nadat bij het gezelschap ook nog nieuwe meldingen zijn binnengekomen, besloot de Raad van Toezicht tot nader onderzoek.

Voorzitter Karen Verkerk erkent dat de communicatie richting betrokkenen over de uitkomsten van het eerste onderzoek ‘zorgvuldiger en beter had gemoeten’. De Raad van Toezicht heeft nu Mores, het officiële meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten, gevraagd om advies.

Dit schreven we eerder
Ruim 550 acteurs en theatermakers spreken zich op de website theaterkrant.nl uit voor meer openheid en veiligheid in de theatersector. Directe aanleiding is het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag door artistiek leider Marcus Azzini van Toneelgroep Oostpool. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden