Tv-recensieHaroon Ali

Lego Masters geeft een gevoel van controle in een onvoorspelbare, verkleinde wereld

null Beeld
Haroon Ali

De lockdown heeft onze wereld drastisch verkleind. We proberen niet alleen het virus buiten de deur te houden, maar beschermen onszelf ook tegen de vele stoorzenders op tv. Van virologen en economen die iedere dag in andere bewoording vertellen dat het leven nooit meer hetzelfde wordt tot BN’ers die steeds wanhopiger onze aandacht proberen te trekken. Maar in die kakofonie lanceerde RTL 4 zaterdag een tv-competitie die ruim voor de coronacrisis werd opgenomen, maar een voltreffer blijkt in deze verstilde tijden, met bijna 1,6 miljoen kijkers. Lego Masters is een onverwachts kalmeringsmiddel tegen de onrust die we nu al weken voelen.

De aantrekkingskracht van lego is enorm, aangezien vele generaties jongens én meisjes opgroeiden met de gekleurde plastic blokjes, waarmee je hele werelden kunt creëren. Dat is gelijk ook de eerste opdracht in de Nederlands-Vlaamse coproductie, waarin acht duo’s een ‘megacity’ moeten bouwen. Daarbij kunnen ze gebruikmaken van 2,5 miljoen steentjes en poppetjes uit de ‘brickshop’, de natte droom van iedere legofan. Het bouwwerk wordt beoordeeld door de strenge ‘brickmaster’, een van de hoofddesigners bij Lego, die met name let op de ‘detaillering’.

Ex-geliefden Jan en Lola in ‘Lego Masters’. Beeld RTL / William Rutten
Ex-geliefden Jan en Lola in ‘Lego Masters’.Beeld RTL / William Rutten

De vergelijking met Heel Holland bakt ligt voor de hand. Ook hier gaan deelnemers de hoogte in met hun torens, waarbij de verdiepingen voorzichtig op elkaar worden gestapeld. Wat als een ‘module’ niet past, het liftje niet werkt of de hele boel op het laatste moment in elkaar dondert, als het plateau naar de andere kant van de studio wordt gereden? Het geduld van de kandidaten, die maar liefst vijftien uur mogen bouwen aan hun wolkenkrabber, wordt extreem lang op de proef gesteld. Twee ‘Instavriendinnen’ gebruiken daarom het codewoord ‘banaan’ als de stress te veel wordt en nemen dan een time-out.

Het is verfrissend dat de deelnemers zo nerdy zijn, zo ontroerend obsessief in hun liefde voor dit speelgoed. Lego is zelfs de fundering onder hun relatie. Naast de vriendinnen van Instagram zijn er ook twee vrienden die elkaar op een beurs ontmoetten, een man die met behulp van lego de band met zijn vader wil versterken en een gaykoppel dat elkaar kust en knuffelt bij ieder klein succesje. Ex-geliefden Jan en Lola zijn ook goed gecast. Hij overleefde een hersentumor, zij borstkanker. Hun huwelijk sneuvelde door alle ellende, maar lego redde hun vriendschap. Prachtig toch?

Het is ook erg bevredigend om de futuristische dan wel postapocalyptische torens tot leven te zien komen, waar bomen doorheen groeien en kleine mensjes omheen dartelen. Plottwist: hun volmaakte stad wordt aangevallen door een monster! Hoe ziet dat eruit? Lego Masters is dus niet alleen een promotievehikel dat je aanspoort om hoofdsponsor Intertoys leeg te kopen. De kandidaten mogen voor god spelen in een fantasierijke miniatuurwereld die ze zelf bouwen. Dat gevoel van controle in een onvoorspelbare, verkleinde samenleving willen we op dit moment allemaal wel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden