Legendarische inzamelshows, 50 jaar na Open Het Dorp

De meeste Nederlanders kennen Mies Bouwmans telemarathon Open Het Dorp alleen van horen zeggen, maar het fenomeen is ze niet onbekend. Grote shows met giro- danwel telefoonnummers in beeld lijken echter hun plaats langzaam af te staan aan gerichte sms-acties voor Unicef in RTL Boulevard en jaarlijkse radio-evenementen voor het Rode Kruis (Serious Request) en Warchild (538). Precies 50 jaar na Open Het Dorp een top 5 van legendarische inzamelshows.

Thijs van Soest
Linda de Mol tijdens de tv-actie voor de gedupeerden van de watersnood in midden-Nederland in 1995. Beeld YouTube
Linda de Mol tijdens de tv-actie voor de gedupeerden van de watersnood in midden-Nederland in 1995.Beeld YouTube

1) Open Het Dorp
Het was destijds niet de eerste grote inzamelingsactie op televisie, maar wel de meest legendarische: Open Het Dorp. Precies 50 jaar geleden werd 24 uur lang geld ingezameld voor een woongemeenschap voor gehandicapten, 'Het Dorp' bij Arnhem. Vandaag keert Mies Bouwman keert terug naar het dorp, dat aan de vooravond staat van een ingrijpende renovatie en verbouwing. Het in 1962 wereldwijd nieuwe concept is nu achterhaald. Het Dorp wordt in de komende jaren een gewone Arnhemse woonwijk, waar mensen met en zonder beperking door elkaar kunnen wonen.

2) Watersnood Nederland 1995
Door aanhoudende regenval treedt in januari 1995 de rivier de Maas buiten haar oevers in ondermeer Borgharen, Itteren, Venlo en Roermond. Ook de waterstand van de Rijn, de Waal en de IJssel stijgen dit jaar tot een recordhoogte waardoor er op diverse plaatsen gevaar dreigt voor een dijkdoorbraak. Eind januari is het overstromingsgevaar zo groot geworden dat de overheid besluit om op 31 januari en 1 februari 250.000 mensen te evacueren uit ondermeer het land van Maas en Waal, de Bommelerwaard, de Tielerwaard, de Ooijpolder en de Culemburgerwaard. Om de gedupeerden financieel te kunnen ondersteunen organiseren de publieke en commerciële omroepen een grote inzamelingsshow. Marco Borsato schreef onder meer een speciaal lied:

3) Tsunami 2005
Maar liefst 112 miljoen euro werd er begin 2005 opgehaald tijdens een urendurende tv-inzamelingsactie voor de slachtoffers van de tsunami die voornamelijk Azië op Tweede Kerstdag 2004 trof. Van Indonesië tot Madagascar kwamen toen 230.000 mensen om het leven na de verwoestende vloedgolf. Het zwaarst getroffen werd het Indonesische eiland Sumatra, waar 170.000 doden vielen. In Thailand stierven 8000 mensen door de tsunami. Onder de doden waren ook veel toeristen. Tijdens de tv-show traden veel artiesten op. Onder leiding van Karin Bloemen werd er een speciaal lied ingezongen.

4) Watersnoodramp 1953
In 1953 was er de actie 'Beurzen open, dijken dicht'. Deze inzameling werd door de gezamenlijke omroepen georganiseerd na de Watersnood die Zeeland dat jaar trof. Met de actie - vooral via de radio (tv was er toen nog maar net) en op diverse plekken in het land - werd zes miljoen gulden ingezameld.

5) Aardbeving Haïti
De voorlopig laatste grote inzamelingsactie op televisie en radio (Radio 555) vond in januari 2010 plaats, vlak na de aardbeving die Haïti trof. Ook toen werkten commerciële en publieke omroepen nauw samen en werd er maar liefst 83 miljoen euro ingezameld. Een samenvatting van die avond:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden