leeswijzer

Leeswijzer over De Stem, het nieuwe boek dat we lezen in de Volkskrant Leesclub

Het boek dat we lezen in de Volkskrant Leesclub is De Stem van Jessica Durlacher. Dit is de leeswijzer van leesclubbegeleider en Volkskrantrecensent Bo van Houwelingen. Meedoen? Word lid van onze facebookgroep.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Jessica Durlacher: De Stem; Arbeiderspers

Over de schrijver

Jessica Durlacher (1961) debuteerde als schrijver in 1997, met de roman Het Geweten. Het was haar eerste, maar niet haar laatste roman waarin de hoofdpersoon getekend is door het oorlogsverleden van ouders of grootouders. Niet zo vreemd: Durlachers vader, de socioloog en schrijver G.L. Durlacher, overleefde Auschwitz en haar grootouders werden in concentratiekampen vermoord. In Durlachers werk speelt de Tweede Wereldoorlog altijd een rol.

Jessica Durlacher groeide op in Haarlem en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam. Lange tijd werkte ze als criticus en columnist, onder andere bij de Volkskrant, Vrij Nederland en HP/De Tijd. Ze is getrouwd met schrijver Leon de Winter, met wie ze twee kinderen heeft. Het gezin woont afwisselend in Bloemendaal en in Santa Monica (VS).

Over het boek

De Stem is de vijfde roman van Jessica Durlacher en haar eerste roman sinds tien jaar. Het verhaal begint omineus: het stel Zelda en Bor trouwen in de aanwezigheid van hun kinderen in New York. Op het dak van een wolkenkrabber. Op elf september. Op honderd meter afstand van de Twin Towers. Waar ze direct na hun inzegening een vliegtuig op zien invliegen. En nog een. Daarna: vluchten, stof, lijken op straat. Een opening als een statement: het is oorlog.

Vervolgens lezen we hoe het leven van dit joodse gezin een paar jaar later opnieuw op z’n kop komt te staan wanneer blijkt dat hun Somalische oppas Amal een getalenteerd zangeres is. Als ze meedoet aan een talentenjacht ontpopt ze zich tot een zingende vrijheidsstrijder; een kruising tussen Jeanne d’Arc, Ayaan Hirsi Ali en Aretha Franklin. Als Amal vervolgens bedreigd wordt is het de vraag wie haar moet beschermen.

Durlacher zet de boel op scherp door terroristische dreiging – voor de meesten van ons hopelijk ver en enigszins abstract – heel dichtbij te halen. Grote vragen dringen zich dan als vanzelf op: Hoe kunnen we het goede doen? En wat ís het goede eigenlijk? Wat als je eigen thuis niet meer veilig is? Hoe belangrijk zijn je idealen nog als je leven of dat van je kinderen in gevaar is?

Uitdaging

Als recensent lees ik een boek altijd met een potlood in de hand (of achter mijn oor) en ik streep en schrijf er lustig op los (tot gruwel van sommigen, ik weet het). Ik wil u uitdagen hetzelfde te doen: markeer passages, zinnen, metaforen die iets (bewondering, afschuw, vragen, etc.) in u losmaken. Schrijf ongezouten commentaar in de kantlijn. Zet kruisjes bij dingen die u opvallen. Op de blanco pagina’s voor of achterin is ruimte voor allerhande hersenspinsels, associaties en invallen. Welke dingen vallen u op aan de schrijfstijl? Hoe zou u hoofdpersonage Zelda typeren? Wat roept spanning op, wat veroorzaakt verveling?

In ben benieuwd naar het spoor dat u al lezende door uw exemplaar van De Stem gaat trekken (op een apart velletje mag ook, als u schrijven in een boek not done vindt of een boek uit de bieb leent!). De komende tijd zullen we uw bevindingen bespreken. In de media riep het boek alvast veel uiteenlopende reacties op – van één ster in NRC tot vier in De Volkskrant, van ‘uitzonderlijk’ en ‘indringend’ in de Groene Amsterdammer tot ‘tekort aan nuance’ in het Parool – en in onze boekenclub zal dat niet anders zijn. Dat kan de boel alleen maar nog interessanter en uitdagender maken.

Ik heb er zin in!

Bo van Houwelingen

Lees hier de recensie in de Volkskrant: In haar spannende nieuwe roman laat Jessica Durlacher zien dat de wereld zo zwart-wit niet is.

En lees hier het interview met Jessica Durlacher in Volkskrant Magazine. ‘Ik heb met dit boek mijn geschiedenis met Ayaan Hirsi Ali wel uitgezweet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden