Lees nu de boeken van de week, uit de krant van morgen

Morgen in het boekenkatern in Sir Edmund, nu al online te lezen: een interview met atheïst Waldo Swijnenburg, Ranne Hovius over het succes van De zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll en Mr. Hyde plus een recensie van het nieuwe boek van de Deense schrijver Jens Christian Grøndahl.

Fredric March als Dr. Jekyll & Mr. Hyde uit de film Dr. Jekyll And Mr. Hyde' uit 1931.Beeld Getty

Atheïst Waldo Swijnenburg schreef De schoonheid en de troost van een wereldbeeld zonder God en vertelt tegen Wilma de Rek waarom het mysterie en de magie in een wereld zonder God rijker is dan in een wereld met: 'Er zit veel meer gelaagdheid in, verbijstering over hoe het mogelijk is dat ons universum bestaat, dat er misschien heel véél universa bestaan. Al die vragen: hoe het kan dat wezens zoals wij - die praten en lachen en gedichten schrijven en schilderijen maken, lyrisch kunnen zijn over klassieke muziek, van eten kunnen genieten, noem maar op - dat die wezens zijn voortgevloeid uit een chemisch proces dat niet is gestuurd door een persoonlijk wezen. Dat betekent dus ook dat medemenselijkheid, empathie, liefde en cultuur indirect besloten liggen in de chemie van het verleden. Het is er alemaal uit voortgekomen. Dat vind ik een veel bijzonderder gegeven dan dat iemand ons doelbewust een bepaalde richting heeft opgestuurd.'

Waldo SwijnenburgBeeld Valentina Vos

Bestseller uit de 19de eeuw

Eind 19de eeuw schreef R. L. Stevenson De zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll en Mr. Hyde. Het boek werd ogenblikkelijk een bestseller, zou in de 20ste eeuw talloze malen worden verfilmd en was de inspiratie voor stripfiguren als de Hulk en Two-Face. Inmiddels behoort Stevenson tot de 25 meest vertaalde schrijvers ter wereld, getuige ook de zojuist verschenen nieuwe Nederlandse uitgave. Ranne Hovius over het succes van een boek dat nog altijd vijf sterren waard is.

Vier sterren

Er was eens een man, die trof een begeerlijke vrouw, toen kwam het huwelijk, het kind, gevolgd door het onvermijdelijke overspel. Twintig romans heeft de Deense schrijver Jens Christian Grøndahl inmiddels op zijn naam, bijna allemaal variaties op dit thema. De kracht zit in de melancholische, zintuiglijke en dromerige stijl, waardoor zijn romans een universele en filosofische zeggingskracht krijgen, schrijft Stine Jensen: 'Grøndahls nieuwe boek Portret van een man zou je als een 'best of' kunnen beschouwen. Alles komt in deze roman bij elkaar.' Vier sterren.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden