Voorproefje

Lees nu de boeken van de week, uit de krant van morgen

Morgen in het boekenkatern in Sir Edmund, nu al online te lezen: drie van de beste, mooiste of spannendste nieuwe titels geselecteerd door de boekenredactie, alledrie viersterrenrecensies. Plus een interview met Umberto Eco.

Redactie
Umberto Eco Beeld Armando Rotoletti
Umberto EcoBeeld Armando Rotoletti

Edwin Krijgsman praat met de Italiaanse schrijver Umberto Eco over zijn nieuwste boek Het nulnummer: 'Het nulnummer is een erg pessimistisch boek. Er zit maar één optimistisch element in, en dat is de BBC-documentaire aan het eind waarin veel aan het licht komt. Maar 1992 is inmiddels een ver verleden.' Eerder gaf Krijgsman drie sterren aan de nieuwe roman van Eco.

undefined

Vier sterren voor De Mulisch Mythe, Brullen en UP

Daniëlle Serdijn schrijft dat Bax in De Mulisch Mythe aantoont dat Mulisch zijn identiteit als schrijver doelbewust vormgaf. 'Zijn primaire werk stileerde hij evenzeer als zijn pose in het publieke domein. Bax bestudeerde beide terreinen met als doel de biografie van die mythe te kunnen vertellen. Een onderzoek dus naar beeldvorming.'

Arjan Peters in zijn viersterrenrecensie over Brullen van Marie Kessels: Erg goed zijn haar opmerkingen over een verdwaalde hooligan buiten de arena: 'Volkomen alleen staat hij daar, loopt hij daar in de drukke winkelstraat, neemt hij daar zijn passen met uitgestoken ellebogen, al bijna zwak en weerloos als een van de kudde afgedwaald schaap, maar nog niet helemaal beroofd van de gloeiende en stampende groepsenergie die hem heeft voortgestuwd alsof hij de massieve lijven van zijn maten nog altijd naast zich voelt trappelen.' Zulk soort zinnen werkt therapeutisch: ze maken iets moois van iets ruws, een onaanzienlijk verschijnsel krijgt aandacht, waardoor er een bijzonder licht op valt.

En Erik van den Berg las UP van Myrthe van der Meer, opnieuw vier sterren. 'Haarscherp verwoordt ze de angstaanjagende momenten waarop de wanen toeslaan.'

null Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden