Lees de Lianhe Zaobao en de Chengming

Er wordt veel geschreven over de ‘onstuitbare opmars’ van China en India, maar journalistieke stemmen uit deze wereldmachten dringen bij ons maar zelden door....

Het staat vol met reportages, analyses en interviews uit voor westerlingen onbekende media als Nanfang Zhoumo (‘Chinees weekblad, berucht om reportages en enquêtes’), Taipei Times (‘onderscheidt zich van de concurrentie door haar provocerende toon’) en Frontline (‘kritisch magazine uit India’). Daarnaast werd kopij geselecteerd uit westerse media als La Repubblica en The Independent.

Het op bijna A3-formaat gedrukte tijdschrift telt 138 pagina’s; half over China, half over India. Zo bespreekt een artikel uit Lianhe Zaobao, de belangrijkste krant in Singapore, de gevolgen van de eenkindpolitiek die China invoerde in 1979. De vrees was dat de ‘kleine keizers’ zó werden vertroeteld, dat er geen land met ze te bezeilen zou zijn als eenmaal ze volwassen waren. ‘De nieuwe generatie bestaat uit merkwaardige mensen’, zegt de adjunct-directeur van het Chinese Onderzoekscentrum voor de Jeugd. ‘Ze stellen zich onafhankelijk op en hebben een groot verantwoordelijkheidsbesef. Hun opvoeding was ook grondiger dan die van hun ouders.’

Dankzij de onstuimige economische opmars van hun land veronderstelt maar liefst 46,8 procent van de Chinezen tot de middenklasse te behoren. Dat maken de reclamelui en media hen wijs, schrijft het weekblad Zhongguo Xinwen Zhoukan, want slechts 4,6 procent van de ondervraagde leeftijdsgroep (16 tot 70 jaar) mag zich daadwerkelijk daartoe rekenen.

Dat geldt tegenwoordig ook voor de Indiër Balbir Madhopuri, adjunct-hoofdredacteur van het weekblad Yojana uit de deelstaat Punjab. Hij groeide in armoede op als onaanraakbare. Boeren wierpen hen eten toe, waarvoor ze zelf eetgerei moesten meenemen. Katten hadden het beter, die kregen hun melk in een schaaltje.

De Knack Special is een selectie artikelen uit de Courrier International, een Frans blad dat wekelijks wordt gevuld met relevante artikelen uit de wereldpers. Het is een bladformule die het Nederlands taalgebied node mist. Het India/China-nummer, met prachtige foto’s, kent één manco: de artikelen zijn zelden langer dan een of twee pagina’s. Voor de lezers, die toch duidelijk interesse hebben voor het thema, zou het best wel iets langer mogen.

Bart Dirks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden