Leer het jezelf moeilijk maken, is de boodschap

Désanne van Brederode

De tragiek van veelzijdige en stilistisch begaafde filosofen is dat je al citerend met hun werk alle kanten op kunt: op de werkvloer, in vriendschappen en liefdesrelaties, als ouder of als de nieuwsconsument die duiding mist. De tekst achter op Kierkegaard anders gezien - Over de denker die het verschil maakt van Jan Keij, suggereert dat ook in dit boek aan de behoeften van de zinzoeker zal worden voldaan. Bij de modieuze uitdrukking 'het verschil maken' had Kierkegaard vast vragen gesteld, op vileine toon.

Jammer, deze knieval voor de lezer die het een beetje licht verteerbaar wil en op zoek is naar direct toepasbare antwoorden.

Laat men zich echter door titel en flaptekst niet misleiden, want genuanceerd, doorwrocht en met ruime aandacht voor alle spanningen en tegenstellingen in het werk van Kierkegaard, weet Jan Keij de lezer te verleiden tot het stellen van pijnlijke vragen, in plaats van te zoeken naar verzachtende antwoorden.

Zelfhulp-Kierkegaard

Zeker, er komen ook moderne denkers aan het woord, en fragmenten uit de hedendaagse literatuur, en een enkel schema doet even vrezen dat dit een gemoedelijke zelfhulp-Kierkegaard wil zijn. De auteur noemt zich pontificaal ik, en kan schrijven 'Laten we even kort en inleidend de stadia bekijken'. Zijn stijl legt het af tegen de meester, die meerdere stijlen tot zijn beschikking had, passend bij ieder karakter van ieder pseudoniem. Maar Keij blijft Kierkegaard wél trouw, door nergens te suggereren dat je deze denker ooit wel 'in the pocket' krijgt, om hem er weer uit te kunnen halen waar je een beetje licht of verlichting in de verwarring zoekt.

'Leer het jezelf moeilijk te maken', zou een betere titel zijn geweest.

En wat 'het' is zoekt de lezer zelf maar uit. Idealiter levenslang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden