Leeg

Een van de rustigste plekjes op het internet is de 'site' Findagrave. Op deze digitale dodenakker vindt de pelgrim duizenden foto's van graven van bekende wereldburgers....

Bij Poe vinden we twee verschillende graffoto's, waardoor het schijnt dat hij twee graven heeft, wat me overigens bij Poe eerder toepasselijk lijkt dan bevreemdend. Op het ene gedenkteken, waarop een witte raaf zit, lees ik echter dat dit de plaats is waar hij tot 1875 gerust heeft. Toen is zijn overschot onder de andere foto begraven.

Er breekt een onweder los zodra de pagina van het Poe Museum in Richmond geopend is, en wel zo hevig dat we in een schrikreactie naar de muis grijpen om het geluid van de computer te dempen. Poe blijkt tientallen prachtige pagina's te hebben, ook op het internet. Pagina's waarvan je merkt dat ze gemaakt zijn door lezers van zijn werk. Met de nadruk op lezers. Zo vinden we een foto van zijn laatste woning op aarde, en een beschrijving van zijn laatste uren. Maar niets over zijn herbegrafenis.

Gelukkig zijn er boeken. Het hout van de kist bleek gespleten. 'Men kon Poe's skelet dus zien. Het haar plakte nog op de schedel met het duidelijk herkenbare brede voorhoofd. Zijn tanden waren wit als parels.' Daarvan is helaas geen foto gemaakt.

Terug op het internet vinden we een 'link' die met 'NEW' gemarkeerd is: 'Wie rust er in Poe's graf?' We klikken de link aan en wachten. Er komt een melding: 'Document contains no data.' Echt iets voor Poe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden