Review

LEEF! is puntige solo over ongeneeslijk zieke tiener

LEEF! is het verhaal van Laura Maaskant, die op haar 15de kanker krijgt. Gaandeweg groeit je verwondering over haar levenskunst. Grant vindt uiteindelijk de goede toon om het hartverscheurende verhaal van Maaskant te vertellen.

Karin Veraart
Jamie Grant als Laura Maaskant in de voorstelling LEEF!. Beeld Annemieke van der Togt
Jamie Grant als Laura Maaskant in de voorstelling LEEF!.Beeld Annemieke van der Togt

Laura is 15 als ze onder de douche wil stappen en een rare verdikking bij haar oksel ontwaart. Daarna zal niets meer helemaal hetzelfde zijn, en lijkt het Beatles-liedje Yesterday haar opeens op het zieke lijf geschreven. Ze vertelt het met humor, haast onderkoeld, stoer. Dat benadrukt haar kwetsbaarheid.

Een pubermeisje dat te horen krijgt dat ze een zeldzame vorm van kanker heeft, die uiteindelijk niet te genezen blijkt, het is een hartverscheurend verhaal. Het is het levensverhaal van Laura Maaskant (inmiddels 21), die er een boek over schreef, LEEF!, waarop de gelijknamige voorstelling is gebaseerd. 'Ik wilde delen, ongeacht wat anderen daarvan vinden', aldus Maaskant over haar boek in een interview. Dat er een publiek is voor dergelijk 'semi-documentair' theater is al een tijdje duidelijk. Op die trend speelt Solo Stories nu in: het wil zich richten op persoonlijke monologen, waarvan LEEF! de eerste is.

Puntige solo

Marc Veerkamp schreef het script, met nog enkele door Maaskant nieuw geschreven teksten en interviews met de schrijfster. Het resultaat is een puntige solo die begint met een toespraak van Laura (Jamie Grant) voor haar eigen 'trouwfeest' waarin ze zichzelf, de mensen die haar zijn trouw gebleven en het leven viert. Geregeld legt ze de speech terzijde en horen we wat er gebeurde na de diagnose. Die opbouw werkt.

Grant speelt Laura in het begin in één kleur en over de top. Dat wordt versterkt door de keuze voor een microfoontje, heftige lichteffecten om de impact van chemotherapie of momenten van wanhoop te illustreren, gepaard aan dito muziek. Gaandeweg vindt Grant de goede toon en groeit je verwondering over de levenskunst van een inspirerende jonge vrouw als Laura.

LEEF! Naar het boek van Laura Maaskant door Solo Stories (Benno Hoogveld & Merel Ooms). Spel: Jamie Grant. Regie: Benno Hoogveld. 2/2, Stadsschouwburg Utrecht. Tournee t/m 21/5.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden