Leedvermaak over crisis bij Der Spiegel

In tijden van nood leer je je vrienden echt kennen: de crisis binnen de redactie van het Duitse opinieweekblad Der Spiegel wordt door de concurrenten met onverholen leedvermaak geregistreerd....

Sander van Walsum

De ‘dilettantische’ manier waarop de zittende hoofdredacteur Stefan Aust vorige maand de wacht werd aangezegd, wekte bij menigeen al het vermoeden dat het in Hamburg uitgegeven tijdschrift tegenwoordig door ruzie, achterklap en richtingenstrijd wordt geplaagd.

Dat Claus Kleber, de presentator van het onvolprezen Heute Journal (ZDF), heeft bedankt voor de eer Aust op te volgen, is uitgelegd als symptoom van een existentiële crisis. De toppositie bij Der Spiegel, ‘de stormram van de democratie’, gold tot voor kort immers als het hoogst haalbare binnen de Duitse journalistiek.

Als niemand op de stoel van Rudolf Augstein (1923-2002), Duitslands ‘journalist van de 20ste eeuw’ en oprichter van Der Spiegel, wil plaatsnemen, moet het blad wel veel aan autoriteit hebben ingeboet.

De concurrerende media zijn het erover eens dat de soevereiniteit van Der Spiegel hoe dan ook ten einde is.

Zij stellen vast dat de andere bladen beter en – het toverwoord van het digitale tijdperk – sneller zijn geworden. In de Duitse politiek heeft het oordeel van Der Spiegel niet meer de status van machtswoord.

Dat laat onverlet dat uit geen ander periodiek zo kwistig wordt geciteerd. Elke maandag refereren de kranten op grote schaal aan stukken uit de zojuist verschenen Spiegel.

En geen ander Duits weekblad kan ook maar tippen aan de themanummers van Der Spiegel. Zo is de redactie de afgelopen twee weken uitvoerig ingegaan op de financiering van de Russische Revolutie door de regering van keizer Wilhelm II. Kom daar bij bijvoorbeeld een weekblad als Stern maar eens om!

Over één thema zwijgt Der Spiegel echter consequent: de crisis binnen de eigen redactie. Dat is misschien wél zorgwekkend. In zijn glorietijd heeft Der Spiegel tenslotte ook zichzelf niet ontzien.

Sander van Walsum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden