Leden moslimomroep staken zaak tegen voorzitter

Twee bestuursleden van de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ) staken hun rechtszaak tegen de voorzitter van de koepelorganisatie van moslimomroepen.

De twee, die de Nederlandse Moslim Raad (NMR) vertegenwoordigen binnen de stichting, hebben volgens hun advocaat besloten ‘niet langer aan te sturen op de nietigverklaring van de benoeming van Mohamed Sini als voorzitter van SVIZ’. Daarmee hopen de bestuursleden tegemoet te komen aan een oproep van minister Ronald Plasterk (Media) om aanhoudende ruzies tussen de moslimomroepen, waarmee veel publiek geld verloren gaat, te stoppen.

Advocaat L. Nix liet maandag weten dat de procedure die nu in hoger beroep bij de rechter loopt, wat de SVIZ-leden Yahia Bouyafa en Abdelmajid Khairoun betreft, kan worden gestaakt.

Eind juni dreigde Plasterk ‘de stekker uit de omroepen te trekken’ als het niet binnen zes weken gedaan is met de aanhoudende ruzies tussen de moslimomroepen NMO en NIO. De SVIZ verdeelt sinds 2007 de programmabudgetten tussen de twee omroepen, in de hoop de twee dichter bij elkaar te brengen. De NMO noemde de voorzitter van die koepel eerder ‘niet onafhankelijk en niet capabel’.

Bouyafa en Khairoun spanden in december vorig jaar een kort geding aan met als inzet het ongedaan maken van de benoeming van Sini als voorzitter van SVIZ. ‘Naar het standpunt van Bouyafa en Khairoun was Sini bij zijn aantreden tevens voorzitter van een met het Contactorgaan Moslims en Overheid (de tegenpartij van NMR binnen SVIZ) gelieerde organisatie en ontbrak het hem hierdoor aan de voor de SVIZ-voorzitter noodzakelijke onpartijdigheid’, aldus de advocaat.

‘Gelet op het belang van de moslimgemeenschap als geheel en de SVIZ-omroepen NMO en NIO in het bijzonder, willen Bouyafa en Khairoun de weg vrijmaken voor het normaliseren van de bestuurlijke verhoudingen. Hierom hebben zij het gerechtshof Amsterdam verzocht om de procedure te beëindigen. Zij hopen dat hiermee een begin gemaakt is met het in der minne oplossen van de meningsverschillen binnen SVIZ.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden