Led Zeppelin: angstwekkende rockgoden

Na twintig jaar treedt de band weer op. Led Zeppelin was een verzengende live-band...

Menno Pot

Na zó veel tamtam kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen, dat reünieconcert van Led Zeppelin, vanavond in de O2 Arena in Londen. De Engelse grondleggers van de hardrock brengen een eresaluut aan de vorig jaar overleden Ahmet Ertegun, hun beroemde Atlantic-platenbaas.

Niet eerder was de vraag naar kaarten voor een popconcert zo krankzinnig groot. Toen de inschrijvingsprocedure op 13 november begon via internet, meldden zich ruim twintig miljoen belangstellenden. Prijs voor een kaartje: 125 pond. Vip-kaart: 2500 pond. Toen moest de zwarte handel nog beginnen. Naar verluidt betaalde een Amerikaanse fan 160 duizend dollar voor twee tickets.

Gebroken vinger
Voor hem zal het geen onoverkomelijke strop zijn geweest toen gitarist Jimmy Page een vinger brak en het hele festijn met twee weken moest worden uitgesteld: van 26 november naar vandaag. Voor veel anderen die al vliegtickets hadden geboekt, lag dat wellicht anders.

Dat de opbrengst naar het Ahmet Ertegun Education Fund gaat, en dat ook Bill Wyman, Paul Rodgers, Foreigner en Paolo Nutini zullen optreden, het lijkt van ondergeschikt belang. Het draait allemaal om de rockgoden van de jaren zeventig: zanger Robert Plant (59), gitarist Jimmy Page (63), bassist John Paul Jones (61) en Jason Bonham (41), zoon van de in 1980 overleden drummer John Bonham. Diens dood betekende, na twaalf jaar, het einde van Led Zeppelin.

Sindsdien trad de groep nog maar twee keer op: in 1987 op het jubileumfeest van Atlantic Records en twee jaar eerder op Live Aid. Dat korte optreden was slecht, terwijl juist de fameuze concerten Led Zeppelin legendarisch maakten.

Albumgroep
Led Zeppelin was een albumgroep. In de Nederlandse hitlijsten doken ze maar vier keer op (grootste hit: Whole Lotta Love, nummer 4 in 1969) en op de klassieker Stairway To Heaven na maakte de band nauwelijks liedjes die iedereen kan opsommen of meezingen. Maar van de tien albums die tussen 1969 en 1980 verschenen ( werden al tijdens de carrière van de groep meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht.

Led Zeppelin introduceerde de hardrock, werd de eerste Britse popgroep die werkelijk de VS veroverde en tevens de eerste echte stadionrockband uit de pophistorie. Robert Plants dierlijke krijszang, het virtuoze spel van meestergitarist Jimmy Page en de verwoestend harde drumklappen van John Bonham maakten van Led Zeppelin een verzengende, soms verbijsterende live-band. ‘Niet eerder zag ik een rockband waarvan de intensiteit ronduit bedreigend is’, schreef een Britse journalist. ‘Led Zeppelin boezemt fysieke angst in.’

Vooral dát verklaart waarom Led Zeppelin vanavond een zaal met twintig miljoen plaatsen had kunnen vullen. De geruchten over een echte reünietournee worden hardnekkiger, maar vanavond hebben maar zo’n 17 duizend uitverkorenen toegang tot de O2 Arena.

Robert Plant (links) en Jimmy Page tijdens een concert van Led Zeppelin in Istanbul op 5 maart. (Reuters) Beeld
Robert Plant (links) en Jimmy Page tijdens een concert van Led Zeppelin in Istanbul op 5 maart. (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden