Le genou de Claire, Back to the Future, Rocky, Tinker Tailor Soldier Spy

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Kevin Toma
Le genou de Claire. Beeld Filmstill
Le genou de Claire.Beeld Filmstill

Le genou de Claire (Éric Rohmer, 1970) / Ma nuit chez Maud (Éric Rohmer, 1969)

Arte, 20.15 uur / 21.55 uur.

De zee, de straat, een boekhandel: bij Éric Rohmer (1920-2010) kan alles het decor worden voor breed uitwaaierende dialogen. Bij hem wordt net zo veel gepraat en gediscussieerd als in het echte leven, zij het op een sierlijkere, uitgebalanceerde manier. Het camerawerk is exact, het kleurgebruik vaak schilderachtig, maar het zijn de personages en de gesprekken die alle aandacht trekken.

In Ma nuit chez Maud brengt een preutse katholiek (Jean-Louis Trintignant) kerstavond door bij een verleidelijke, maar eenzame vrouw (Françoise Fabian). Rohmer filmt het allemaal zo dat hij er toevallig bij lijkt te zijn, maar intussen schiet hij steeds raak. Voortdurend laat hij je tussen de regels luisteren, noteert hij een steelse blikwisseling, een 'toevallige' aanraking of het moment waarop de personages net iets te dicht bij elkaar gaan zitten.

Eerst zendt Arte Le genou de Claire uit, een heerlijk zomerse aflevering uit Rohmers Morele vertellingen-zesluik. Ook in dit meesterwerk is de liefde een spel. Diplomaat Jerome (Jean-Claude Brialy) ontmoet aan het meer van Annecy zijn goede vriendin Aurora, die hem voorstelt aan Madame Walter en dier twee tienerdochters. Aurora daagt hem uit de jongste, Laura, te versieren. Laura, een vroegwijs en romantisch meisje, valt meteen voor de vreemdeling. Die raakt echter zelf van de wijs wanneer hij Laura's zongebruinde zusje Claire op een ladder ziet klimmen en haar blote knie plots op oog- en streelhoogte krijgt. Anno 2014 voelen Jerome's kleverige gedrag en handtastelijkheden soms ongemakkelijk, maar destijds dacht men ietsje anders over intergenerationele relaties. Bovendien zijn Rohmers films een universum op zich, waar een dialoog zomaar uitmondt in een poëtische ode aan de berg. 'Vooral van beneden af gezien is een berg op zijn mooist', zegt Laura. 'Hij is dan als een wieg. Hij lijkt ons te beschermen.'

undefined

Le genou de Claire. Beeld Filmstill
Le genou de Claire.Beeld Filmstill

Back to the Future

Fox, 16.30-18.30 uur.

(Robert Zemeckis, 1985) Geestig tijdreisdrama met Michael J. Fox, die door de lichtelijk gestoorde wetenschapper Christopher Lloyd van 1985 terug naar de jaren vijftig wordt gekatapulteerd, alwaar hij zijn (toekomstige) ouders met elkaar moet laten kennismaken.

Back to the Future. Beeld Filmstill
Back to the Future.Beeld Filmstill

Rocky/First Blood

RTL7, 20.30-23.00 uur / 23.00-00.45 uur.

(John G. Alvidsen, 1976/ Ted Kotcheff, 1982) Op RTL7 wordt Sylvester Stallone deze week dagelijks geëerd met een Rocky/Rambo-double bill. Vanavond de eerste film over boksheld Rocky Balboa en de eerste waarin Stallone Vietnamveteraan John Rambo speelt. Om niets belandt Rambo in de cel van een Amerikaans stadje, waar hij zo wordt mishandeld en getergd, dat hij ontsteekt in een niet te beteugelen woede. Er volgt een kat-en-muisspel vol actie in de Canadese natuur.

Rocky First Blood Beeld Filmstill
Rocky First BloodBeeld Filmstill

Tinker Tailor Soldier Spy

Fox, 22.00-0.40 uur.

(Tomas Alfredson, 2011) George Smiley, held uit de spionagethrillers van John le Carré, is de anti-James Bond: geen vlotte womanizer, maar een stille observator. In deze verfilming van het gelijknamige boek uit 1974 krijgt Smiley (Gary Oldman) opdracht uit te zoeken wie de verrader is in het hoogste kader van de inlichtingendienst. Dankzij de zorgvuldige aankleding en Hoyte van Hoytema's fraaie camerawerk is de film een lust voor het oog, terwijl de Zweedse regisseur Tomas Alfredson de beklemmende jarenzeventigsfeer fantastisch weer te vangen

Tinker Tailor Soldier Spy. Beeld Filmstill
Tinker Tailor Soldier Spy.Beeld Filmstill
Tinker Tailor Soldier Spy. Beeld Filmstill
Tinker Tailor Soldier Spy.Beeld Filmstill

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden