Review

Lawton mag gerust in de betere boekenkasten staan

Weetjes voor in de betere boekenkast. Scheppingsverhalen, zo noemt hoofdredacteur Graham Lawton van het Britse wetenschapsblad New Scientist de antwoorden die hij verzamelde op ruim vijftig waarom-vragen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Als kleine jongen vroeg hij zich af waar de fossielen op het strand vandaan kwamen, wie de tv had uitgevonden, waar het pluis in je navel vandaan komt. Een kleine stap verder en het gaat over de vraag waar het universum vandaan komt, waar het leven begon, waarom we seks hebben, wanneer mensen alcohol zijn gaan drinken, waar politiek vandaan komt en waarom we met dat malle QWERTY-toetsenbord opgescheept zitten.

De oorsprong van (bijna) alles

non-fictie
Graham Lawton
New Scientist / VEEN Media
256 pagina's; €29,99

In De Oorsprong van (bijna) alles trekt hij per vraag een dubbele pagina uit voor de antwoorden, die doorgaans lichtvoetig en wel informatief zijn. Mooi daarbij is dat New Scientist wekelijks dicht op het vuur zit en de teksten vaak opvallende nieuwe inzichten te bieden hebben. Voeg daarbij de goede infografieken van Jennifer Daniël (mens van 80 kilo bevat 52 kilo zuurstof, 14,4 kilo koolstof, 8 kilo waterstof, 2,4 kilo stikstof, een ruime kilo calcium en een krappe kilo fosfor en een onsje natrium) en het geheel mag gerust in de betere boekenkast staan. Om in te grasduinen als we menen dat we onderhand alles wel weten. Leukste weetje: het eerste commerciële wc-papier (een middeleeuwse Chinese uitvinding) kwam rond 1860 in de VS op de markt. Artsen waarschuwden meteen voor het gevaar van aambeien, en adviseerden dringend de klassieke methode: de linkerhand en wat water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden