De gidsbestsellers

Laureaten op weg naar de bestsellerslijst

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Boekentip: Nino Haratischwili: De kat en de generaal. Beeld Meridiaan Uitgevers
Boekentip: Nino Haratischwili: De kat en de generaal.Beeld Meridiaan Uitgevers

Na alle consternatie over de toekenning van de Nobelprijzen voor Literatuur vorige week – de laureaat van 2019 is, ondanks de belofte van de jury om minder male-oriented en eurocentric te zijn, gewoon weer een man uit Oostenrijk; en, bezwaarlijker, bovendien één die Slobodan Milosevic verdedigde en de genocide in Srebrenica heeft ontkend – was er deze week opnieuw ophef naar aanleiding van een prijs: de Booker Prize 2019. Die werd, tegen het juryreglement in, uitgereikt aan twéé schrijvers: Margaret Atwood en Bernardine Evaristo, voor respectievelijk The Testaments en Girl, Woman, Other. Zwak, vinden sommigen, de juryvoorzitter ziet het graag als ‘a metaphor for our times’. Het prijzengeld moet worden gedeeld.

Voor Atwood is dat niet zo’n punt. The Testaments staat sinds verschijnen in de bestsellerlijsten: van de Engelse uitgave zijn er al meer dan 250 duizend exemplaren verkocht, en ook in Nederland staat De testamenten al vijf weken in de CPNB Bestseller 60 (in de Volkskrant Boekenraad Toptien ontbreekt het boek op dit moment), samen met Het verhaal van de dienstmaagd (dat wereldwijd, sinds het verschijnen in 1985 ruim acht miljoen keer over de toonbank ging). Evaristo’s Girl, Woman, Other moet het vooralsnog doen met een bescheiden aantal van 3.976 verkochte exemplaren, maar daar kan nu natuurlijk verandering in komen. Voor een notering in de Nederlandse bestsellerlijsten moet haar roman eerst wel even vertaald worden.

Of de Nobelprijswinnaars in bestsellerauteurs ­veranderen zal nog moeten blijken. Het werk van de Poolse Olga Tokarczuk (laureaat van 2018) en dat van Peter Handke wordt in ieder geval in allerijl ­herdrukt.

De boekentip van Margreet Plukker (Boekhandel Plukker): Nino Haratischwili, De kat en de generaal

Dat Nino Haratischwili gefascineerd is door de absurditeit van oorlog verbaast niet als je weet dat de schrijfster uit Georgië komt. De kat en de generaal is een meeslepende roman, in de traditie van de grote Russische vertellers, over de gevolgen van de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De geschiedenis van een land wordt verteld via bizarre levensverhalen. Boeiend en met psychologisch inzicht beschrijft Haratischwili hoe ontwrichtend een oorlog is en hoe moeilijk het is om je leven na een oorlog weer op te bouwen. Het is confronterend je bij het lezen te realiseren dat dit verhaal niet over vroeger gaat, maar over nu.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

2. Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

3. Fokke Obbema: De zin van het leven; Atlas Contact

4. André Kuipers: André het astronautje op zoek naar Laika; Moon

5. Griet Op De Beeck: Let op mijn woorden; Prometheus

6. Jozua Douglas: Pech onderweg; Uitgeverij De Fontein

7. Alma en Marita Mathijsen: Niet schrikken mama; CPNB

8. Gideon Samson: Zeb.; Leopold

9. Roxane van Iperen: ’t Hooge nest; Lebowksi

10. P.F. Thomése: Vaderliefde; Prometheus

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden