Lauder koopt ‘Adèle’ voor 135 miljoen

Ronald S. Lauder, schatrijke mede-eigenaar van het cosmeticaconcern Estée Lauder, heeft voor 135 miljoen dollar (107 miljoen euro) een schilderij van Gustav Klimt gekocht....

Het gaat om het bekende portret van Adèle Bloch-Bauer, een beroemde Weense vrouw uit het begin van de twintigste eeuw. Ze was de echtgenote van een joodse industrieel en stond bekend om de salons die ze hield voor de beau monde van Wenen. Klimt schilderde haar in 1907.

Met de aanschaf door Lauder is in zekere zin een eindbestemming bereikt, niet alleen voor de nieuwe eigenaar, maar ook voor het schilderij zelf.

Adele Bloch-Bauer I heeft een spectaculaire geschiedenis. Het schilderij heeft ongeveer zestig jaar naast De Kus van Klimt gehangen in de Oostenrijke galerie van het Belvédère in Wenen. Het was in 1938, tezamen met tal van andere kunstschatten, terecht gekomen in de handen van de nazi’s, nadat Ferdinand, de weduwnaar van Adele Bloch-Bauer hals over kop naar Zwitserland was gevlucht. Voordat hij stierf, in november 1945, bepaalde hij dat de hele nalatenschap van zijn vrouw en hem naar de kinderen van zijn broer ging.

Vanuit haar woonplaats Los Angeles heeft nicht Maria Altmann een jarenlang juridisch gevecht gevoerd met de staat Oostenrijk over de collectie in het algemeen en het portret van haar tante in het bijzonder. De zaak keerde in 1998 toen een nieuwe wet in Oostenrijk musea opdracht gaf roofkunst terug te geven aan de rechthebbenden.

Het pleit was daarmee niet beslecht. Er was nog een uitspraak nodig van het Amerikaanse Hooggerechtshof voordat begin dit jaar Oostenrijk toegaf.

Nicht Maria Altmann heeft verklaard dat het voor de familie altijd voorop heeft gestaan dat het portret van tante Adèle op een openbare plek, in een museum terecht zou moeten komen.

Voor Ronald Lauder geldt dat met de aanschaf van het schilderij ook hij een project tot voltooing brengt. Deze Amerikaanse-joodse miljardair – het tijdschrift Forbes schat zijn vermogen op 2,2 miljard dollar – opende eind 2001 in New York de Neue Galerie, een klein museum voor Duitse en Oostenrijke kunst. Het ligt op een prachtige plek aan 5th Avenue en het is gehuisvest in een schitterende villa in Beaux-Arts stijl.

Lauder, 62 jaar, stak er naar verluidt ten minste twintig miljoen in. Hij heeft kunst verzameld vanaf zijn dertiende, vooral werk van Schiele, Kandinsky, Klee en Klimt. Dat werk, meer in het algemeen de kunst uit de Secessie rond de eeuwwisseling, bepaalt de sfeer van de Neue Galerie.

Het wordt de bestemming van Adele Bloch-Bauer I. Volgens nicht Maria Altmann, die al langer dan zestig jaar in Amerika woont, is het de plek waar het schilderij van haar tante hoort te hangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden