Tv-recensieFrank Heinen

Laten we, in tijden van onzekerheid, luisteren naar mensen die het in elk geval niet weten

null Beeld

Vrijdagavond organiseerde de NPO een tweede corona-avond. Kijkers mochten vragen insturen die werden beantwoord door specialisten. Het riep herinneringen wakker aan een EO-jongerenprogramma van lang geleden, waarin kinderen met hun zorgen en angsten inbelden, die dan live evangelisch verantwoord in perspectief werden geplaatst door een besnorde vent en een vrouw van wie ik vooral nog weet dat ze het woord ‘Koninginnedag’ niet kon uitspreken.

Winfried Baijens was de presentator van dienst. Zonder minister, zonder briefjes met epidemieprimeurs ook, maar met de burgemeester van Eindhoven, die bij zichzelf en in zijn stad een ‘breed ballet aan gevoelens’ constateerde. Een helder, feitelijk en informatief pandemie-uur. Nul sensatiezucht. Wel veel handige wenken, zoals de tip om in deze periode geen ‘stuk snot’ ergens achter te laten. In principe ontbrak er niets, en toch miste ik iets.

In tijden van een crisis waarvan niemand precies weet hoe lang-ie nog duurt, welke maatregelen passend zijn en wat ons nog allemaal te wachten staat, is het belangrijk te luisteren naar mensen die onzekerheid en onkunde parfumeren met emotie, bekendheid en een niet door enige kennis van zaken geremde drang om te delen hoe iets wat voor de complete wereldbevolking overweldigend, beangstigend en verwarrend is hen heeft overweldigd, beangstigd en verward. Stef Bos vond het bij DWDD ‘een film’, en Ali B sprak over eventuele financiële gevolgen voor de bv Ali B. Bij Jinek kregen de culturele implicaties van de pandemie een gezicht toen Britt Dekker vertelde dat ze haar meet & greets met paardenliefhebbers had afgelast.

Vrijdag legde rapper Gers Pardoel in RTL Boulevard (het programma waar een dag eerder zangeres Samantha Steenwijk pleitte voor een ‘lockdown voor het hele land’) uit waarom hij dacht dat het virus bestreden kon worden met handen schudden en knuffelen, zoals hij op Instagram had geschreven – al is ‘dacht’ wat overdreven geformuleerd. In de studio kreeg hij van alle aanwezigen de wind van voren. Het bericht, over gekke Gers met zijn gevaarlijke quatsch die vooral niet verder verspreid mocht worden, staat prominent op de Boulevard-site, onder de kop: ‘Gers Pardoel ontdekt vaccin tegen coronavirus’. Angstclickbait maal domheidsclickbait maal opportunisme = coronatopscore.

Later die avond was Ali B er weer. Bij Jinek ditmaal, om te wijzen op eenzame ouderen en om uit te leggen dat hij niet failliet vreesde te gaan, wat hij überhaupt niet had gezegd, maar ja: nu was het toch maar uit de wereld. ‘Wat de fak boeit Ali B nou?’ vroeg hij zich af. Alsof het niet om hem draaide. En niet om Gers en Samantha en Stef en Britt. Alsof we hen niet ontzettend nodig hebben nu. Alsof het niet cruciaal is wat ze te melden hebben, en hoe ze zich voelen. Alsof we, in tijden waarin niemand het precies lijkt te weten, niet het best kunnen luisteren naar mensen van wie we in elk geval zeker zijn dat ze het niet weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden