Weblog

'Laten we eerlijk zijn: Humberto ziet er toch oneindig veel strakker uit?'

Is het echt zo raar dat Humberto slechts één seizoen nodig had om Pauw en Witteman in kijkersaantal te overtreffen, vroeg Maarten Keulemans, chef wetenschap van de Volkskrant, zich af. 'Wat is eigenlijk Humberto's geheim?'

Humberto Tan tijdens de opname van het dagelijkse programma RTL Late Night.Beeld anp

Dus Humberto Tan is met zijn RTL Late Night Show de brontosaurussen van de publieke omroep Pauw en Witteman steeds nadrukkelijker te snel af.

Maar wat is eigenlijk Humberto's geheim? Een analyse van de shows van het afgelopen seizoen - én de 700 gasten - leverde er wel negen.

Eén.

Die stropdas. Dat goed zittende pak. Laten we eerlijk zijn: Humberto Tan ziet er toch gewoon oneindig veel strakker uit?

En dat niet alleen, want Twee: Bij Humberto zijn ook de gasten een stuk swingender. Pauw en Witteman hadden Henk Krol, Humberto judoka Henk Grol. Bij Pauw en Witteman kwam een zekere Niesje Koelewijn vertellen over haar traditioneel-Zeeuwse klederdracht, bij Humberto kwam lingeriekoningin Marlies Dekker praten over bh's en strings.

Dat brengt me op Drie.

Humberto heeft meer amusement. Meer dan de helft van de gasten die Humberto afgelopen seizoen aan tafel kreeg, was zanger, cabaretier, acteur of op een andere manier entertainer. Bij Pauw en Witteman deed slechts een op de vijf gasten iets leuks. Het leeuwendeel bestond uit zulke geinponems als politici (26 procent), technische experts (9 procent) en juristen (5 procent).

Beeld Maarten Keulemans

En Vier: bij Humberto zijn de gasten jonger. De gemiddelde gast bij Humberto is midden dertig; die bij Pauw en Witteman is begin veertig. Bovendien liepen de leeftijden bij Humberto's gasten meer uiteen: van 9 (het zingende kindsterretje Tamira) tot dik in de 70 (de bejaarde acteur Eric Schneider).

Vijf.

Nee, dan Pauw en Witteman. Als u soms dacht dat P&W een verzamelplek is voor grijze mannen: u heeft gelijk. Slechts iets meer dan een kwart van de gasten is er vrouw (bij Humberto is dat haast de helft, 40 procent). En minder dan een tiende is allochtoon (tegen ruim 10 procent bij Humberto).

Beeld Maarten Keulemans

Wat ook al niet helpt is Zes: Wittemans onzalige liefde voor klassieke muziek. Terwijl Witteman de ene operazangeres na de andere pianist ontving, maakte Humberto Tan mee hoe Stromae op zijn tafel klom en hoe topartiesten als Birdy, Billy Ocean en Anouk het studiopubliek plat speelden.

Zeven.

Ook in sportief opzicht steekt Humberto, grootgebracht bij Studio Sport, Pauw en Witteman de loef af. Hadden P&W afgelopen seizoen 16 sporters aan tafel, bij Humberto waren dat er twee keer zoveel: 32. Terwijl Pauw en Witteman de zoveelste boom opzette over de details van het woonkostenforfait, trakteerde Humberto op Rasmussen, Cruijff, Kromowidjojo en Sauerbreij.

Acht.

Ook gewone mensen komen beter tot hun recht bij Humberto. Waar Pauw en Witteman zich soms verliezen in directeuren, boekenschrijvers, advocaten en andere gewichtig klinkende functionarissen, had Humberto 25 keer zomaar een burger aan tafel die iets bijzonders had meegemaakt (tegenover 20 bij P&W).

Daarnaast ontving Humberto 26 ondernemers zoals koks en winkeliers, tegenover 14 bij Pauw en Witteman. Veelzeggend is dat P&W dit seizoen liefst 23 keer een gast hadden die ergens directeur of voorzitter was: bij Humberto wisten slechts drie stropdasbobo's de praattafel te bereiken.

Jeroen Pauw (L) en Paul Witteman.Beeld anp
Beeld Maarten Keulemans

Zullen we er Negen van maken?

Zowel Pauw en Witteman als Humberto Tan hebben gasten die meerdere malen terugkwamen. Maar bestonden deze meubelstukken bij Pauw en Witteman uit lieden zoals de saaiste politiek commentator van het westelijk halfrond Paul Jansen en de pratende mummie van de Neerlandistiek Wim Daniëls, bij Humberto was Goedele Liekens met zeven optredens de meest terugkerende gast.

Pauw en Witteman de meubels, Humberto de stukken. Pauw en Witteman premier Rutte, Humberto super-dj Armin van Buuren. Pauw en Witteman de beursgang van ABN Amro, Humberto de finale van The Voice of Holland.

Is het echt zo raar dat Humberto slechts één seizoen nodig had om P&W in kijkersaantal te overtreffen?

Maarten Keulemans is chef wetenschap van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden