Las Vegas krijgt een nieuw gezicht van Nederlands staal

Het was een dubbelslag van Hollands Glorie deze week in Kinderdijk op de werf van scheepsbouwer IHC. De Nederlandse architect Jerry van Eyck kwam over uit de Verenigde Staten om de door hem ontworpen 20 meter hoge 'schaduwobjecten' van 2,5 centimeter dik staal te inspecteren. Ze worden in Nederland gemaakt om het nieuwe icoon te worden van Las Vegas.

Bob Witman
De metalen sculpturen die bijdragen aan de metamorfose van Las Vegas worden gesmeed in Kinderdijk. Beeld Cigdem Yuksel
De metalen sculpturen die bijdragen aan de metamorfose van Las Vegas worden gesmeed in Kinderdijk.Beeld Cigdem Yuksel

Het is niet alledaags dat een Nederlandse landschapsarchitect de opdracht krijgt voor de herinrichting van de beroemdste gokboulevard ter wereld: de strip van Vegas. Net zo bijzonder is het dat er Nederlandse staalexpertise onmisbaar is om het ontwerp uit te voeren. 'Er is een specifieke techniek nodig om het staal op deze manier te bewerken', zegt Van Eyck. 'Wel mooi dat de opdrachtgever IHC uitkoos om ze te maken.'

De geperforeerde sculpturen staan symbool voor het nieuwe gezicht van Las Vegas, en zijn bestemd voor het eerste park dat aan de strip komt te liggen. Veertien van die reuzen met een gezamenlijk gewicht van 400 ton, allemaal in Kinderdijk gemaakt. Ondanks dat gewicht zijn het sierlijke gewelfde kelken, die wel iets hebben van een trompetschaal, of - en dat was ook associatie van de ontwerper - de bloemen van een cactus die bloeit in de woestijn.

Aan de strip liggen befaamde gokpaleizen annex hotels als Bellagio, New York New York, The Mirage en Aria. Ze flankeren de op autoverkeer toegesneden boulevard, die in veel filmscènes is vereeuwigd. Te voet had niemand hier iets te zoeken. 'Toch is de voetganger belangrijk geworden. Er wandelen nu per jaar veertig miljoen mensen. Dus moest er wat veranderen', zegt Van Eyck.

Hij tekende met zijn Amerikaanse bedrijf !melk het masterplan voor de metamorfose van de strip. Er komt een voetgangersvriendelijk gebied en de aansluiting van de hotelfaçades met die nieuwe buitenruimte wordt sterk verbeterd. De stalen sculpturen die nu in Kinderdijk worden gesmeed, moeten de voetgangers schaduw geven in de stad die midden in de Mojavewoestijn ligt en waar het meer dan 45 graden kan worden.

Om de dubbel gekromde welving in de sculptuur te krijgen, moest men een bouwer vinden die op deze schaal kon werken. 'Het is zeer specialistisch werk dat vooral in de scheepsbouw wordt toegepast. Er zijn maar een paar bedrijven op de wereld die deze techniek beheersen, zeker twee daarvan zitten in Nederland.'

De schaduwobjecten zijn te groot om vervoerd te worden. Ze worden in stukken in zeecontainers naar Las Vegas verscheept en daar opgebouwd. De eerste fase van het park moet in 2016 klaar zijn en kost 40 miljoen euro. MGM Resorts International, eigenaar van ongeveer 65 procent van het onroerende goed aan de strip en financier van het werk, heeft 500 miljoen euro uitgetrokken om de stad leefbaarder te maken.

'De sculpturen van ons park geven een belangrijk nieuw imago aan Las Vegas. We denken er zelfs aan om T-shirts mee te bedrukken als merchandise', zegt Van Eyck.

null Beeld !melk
Beeld !melk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden