Laptop voor 100 dollar steeds verder weg

Wie: kinderen in ontwikkelingslanden...

Olav Velthuis

‘Filosofische verschillen’, zouden aan de breuk ten grondslag liggen volgens een woordvoerder van Intel. De grootste chipmaker van de wereld maakte donderdag bekend dat het zich terugtrekt uit het One Laptop Per Child (OLPC) project. Dat project moet kinderen in arme landen betere toegang tot onderwijs geven door de ontwikkeling van een laptop, de XO, die niet meer dan 100 dollar had moeten kosten.

OLPC’s versie van het verhaal: Intel zou alleen voor de bühne hebben deelgenomen en zich weinig coöperatief hebben opgesteld. Het chipbedrijf zou bovendien geïrriteerd zijn dat de eerste generatie van de laptop, die afgelopen najaar het licht zag, voorzien was van een chip van Intels concurrent AMD.

Intels eigen versie luidt heel anders: OLPC zou hebben geëist dat Intel stopt met de ontwikkeling van haar eigen goedkope laptop voor ontwikkelingslanden, de Classmate PC. Intel vindt evenwel dat ontwikkelingslanden wat te kiezen moeten hebben.

Beide laptops zijn robuust uitgevoerd, waterdicht en voorzien van een wifi antenne. Een nieuwe versie van de XO laptop, voorzien van een Intel-chip, had volgens computerspecialisten vandaag gepresenteerd moeten worden op de grote technologiebeurs van Las Vegas.

De deelname van Intel aan OLPC, in juli 2007, kwam voor buitenstaanders onverwachts. Beide clubs hadden zich in de maanden daarvoor laatdunkend over elkaar uitgelaten. Nicholas Negroponte, ict-visionair en oprichter van OLPC, beklaagde zich erover dat Intel het project probeerde te ondermijnen door de Classmate PC beneden de kostprijs te verkopen in ontwikkelingslanden. Intel-topman Craig Barrett deed de XO af als een speeltje.

Feit is dat de laptop van OLPC vooralsnog geen succes. Slechts weinig landen hebben tot nu toe de grote orders van 1 miljoen stuks of meer geplaatst waarop Negroponte rekende. In oktober waren Uruguay, Peru en Mongolië de eerste afnemers, maar die kwamen samen niet verder dan 200 duizend stuks.

‘Ik heb het verschil onderschat tussen het schudden van handen van staatshoofden en het uitschrijven van een cheque’, zei Negroponte indertijd. Mede daardoor valt de computer 70 procent duurder uit dan de bedoeling was: geen 100 maar tussen de 170 en 200 dollar (Intels Classmate kost tegen de 300 dollar). Nu Intel afhaakt, verliest OLPC een groot marketingapparaat waarop het had kunnen meeliften. Olav Velthuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden