Review

Lange, zorgeloze kussen in Romeo en Julia

Alle lof voor de engelachtig naïeve Romeo en de onweerstaanbaar bijdehante Julia in Diever. Openluchtvoorstelling Romeo en Julia in Drenthe levert een mooie, leuke toneelavond op.

Bijna alle handelingen vinden plaats in een immens, stalen decor.Beeld Koen Timmerman

Een kus, een lange, innige, heftige, smachtende en smakkende kus. Zo wordt de eerste ontmoeting tussen Romeo en Julia bezegeld. Bij het Shakespeare Theater Diever laat regisseur Jack Nieborg die kus tergend lang duren, zodat we het allemaal weten: ja, dit is echte liefde en pure hartstocht, tot de dood erop volgt.

Het is een eigenzinnig begin van de openluchtvoorstelling, die in het Drentse Diever - al sinds 1946 thuisplaats van de jaarlijks Shakespeare-opvoeringen - een mooie, leuke en tegen het eind ook nog ietwat treurige toneelavond oplevert.

Nieborg zelf heeft het stuk nogal rigoureus bewerkt en teruggebracht tot een kernachtige vertelling over de jonggeliefden Romeo en Julia. Afkomstig uit rivaliserende families in Verona is hun liefde van meet af aan gedoemd te mislukken. Voor het zover is, tarten ze vol overgave het noodlot.

Pijn

Het lommerrijke theater in het Dieverse bos is in vieren gedeeld door een groot speelvlak in kruisvorm. Centraal staat een immens, stalen decor, een soort loopbrug in twee verdiepingen, waarin nagenoeg alle handelingen en locaties samenvallen: van spetterende feesten tot geheime bedscènes, van zwoele slaapkamer tot sombere grafkelder.

Als altijd is Nieborgs vertaling vlot, fris en eigentijds. En prettig dubbelzinnig op z'n tijd, vooral als de jongemannen de voordelen van hun jongeheren beschrijven. Even ligt meligheid op de loer, maar omdat het speltempo hoog ligt, wordt de valkuil van flauw schoolcabaret vermeden.

Een beetje knullig zijn de vechtpartijen waarmee alle ellende begint, alsof die bijzaak zijn. Nieborg legt het accent op de prille liefde tussen de twee jonge protagonisten en op de generatiekloof. Van de oudere generatie en met name Julia's ouders maakt hij egoïstische, nare mensen die hun kinderen verachten. Een gedurfde opvatting, die hier, mede door het hard-laconieke spel van Bert Wijers als Julia's vader goed uit de verf komt.

Hoog niveau

Alle acteurs zijn amateurtoneelspelers en dit jaar zijn ze van hoog niveau. Met de schitterend flegmatieke Dick van Veen (pater Lorenzo) en een licht overspannen Marion Juch (Julia's voedster) als uitschieters. Alle lof ook voor Tijn de Jong (Romeo) en Judith Teune (Julia): hij engelachtig naïef, zij onweerstaanbaar bijdehand.

Ook productioneel is deze Romeo & Julia tot in de puntjes verzorgd: fraaie muziek (van rock, tot house, tot romantiek), mooi belicht en een perfect afgestelde geluidsinstallatie waardoor alle acteurs goed hoorbaar zijn.

Als de voorstelling onder luid applaus is afgelopen, zet Nieborg zijn Romeo en Julia opnieuw frontaal op het podium, en jawel: weer een kus die zorgeloos lang duurt. Zelden een Romeo zo intens verliefd zien kijken en een Julia daar zo volkomen terecht voor zien platgaan.

Romeo & Julia Theater. Van William Shakespeare door Shakespeare Theater Diever.
Regie en bewerking: Jack Nieborg. In Openluchttheater Diever, 7/8. Daar t/m 12/9.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden