Laloy zwiert met zijn harmonica als een ballerina in slowmotion

De Belgische trekharmonicaspeler Didier Laloy belichaamt als geen ander de idealen van festival De Accordeonslag: de emancipatie van het vaak geminachte en zelfs verguisde buikorgel tot serieus te nemen muziekinstrument en bovendien de bevrijding ervan uit het keurslijf van sleetse genres als zeemanslied en smartlap.

Met zijn trio S-Tres creëert Laloy uit Europese volkstradities een vernieuwend idioom dat reikt van ogenschijnlijk simpele Keltische deuntjes via listig versleutelde Italiaanse tarantella en Franse musette tot bijna abstracte, breed opgezette klanktaferelen vol onderhuidse spanning. Gitarist Pascal Chardome en slagwerker Frédéric Malempré spelen in S­Tres een gelijkwaardige rol, net als geluidsman Michel Gilsoul.

Laloy is een van de belangrijkste exponenten van de Belgische neo-folkbeweging, die halverwege de jaren negentig werd geïnitieerd door de uitgeweken Franse trekzakpionier Bruno LeTron.

De kleine, maar expressieve diatonische trekharmonica groeide uit tot het symbool van de beweging en speelt zowel in de concertzaal als bij folkbals (massale volksdansfeesten) een virtuoze hoofdrol. Een hele generatie jonge, talentvolle bespelers van de trekzak beschouwt Didier Laloy inmiddels als lichtend voorbeeld.

Al spelend zwiert en scheert Laloy over het podium, soms met de woeste motoriek van een rockmuzikant maar meestal met de gratie van een overmaatse ballerina in slowmotion. De dramatische geladenheid van veel van zijn composities vormt een schril contrast met de speels humoristische praatjes die hij tussendoor houdt. ‘We begonnen zojuist met het eerste stuk. Daarna kwam het tweede en we gaan nu meteen verder met het derde. Nog vragen? Nee? Bon.’ Het geeft het optreden iets cabaretesks dat toch geen afbreuk doet aan de opgebouwde concentratie.

Met deze voorstelling toont De Accordeonslag overtuigend het eigen bestaansrecht aan. Anders zou een groep als S-Tres in Nederland nooit verder komen dan een folkclub in de provincie, voor een publiek dat hun muziek eigenlijk al te ver af vindt staan van de gekoesterde ‘pure’ traditie.

Didier Laloy S-Tres. 14/3, IJmuiden. Nog te zien in Helmond (27 maart). accordeonslag.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden