NieuwsTalentprijs

Laia Abril wint Foam talentprijs voor haar project ‘Een geschiedenis van misogynie’

De Paul Huf Award, de prijs van Foam (Fotografiemuseum Amsterdam) voor talent jonger dan 35, is dit jaar gewonnen door de in Barcelona geboren Laia Abril (1986).

Michiel Kruijt
Laia Abril Beeld
Laia Abril

Zij krijgt de prijs voor een project waaraan ze al jaren werkt: Een Geschiedenis van misogynie. Met dit project, dat gaat over aspecten van vrouwenhaat, heeft ze al veel aandacht getrokken. Haar boek On Abortion, over de gevaren en de schade als gevolg van het feit dat vrouwen geen legale, veilige of gratis toegang tot abortus hebben, won in 2018 de prestigieuze prijs voor het beste fotoboek, die jaarlijks wordt uitgereikt door fotobeurs Paris Photo en uitgever Aperture. Foto’s uit dit boek waren twee jaar daarvoor al te zien tijdens Rencontres d’Arles, het toonaangevende fotofestival in het zuiden van Frankrijk.

De fotograaf is nu bezig met deel 2 van haar project, waarin verkrachting centraal staat. In 2014 bracht zij een fotoboek uit over een familie die een 26-jarige dochter aan een eetstoornis verloor, met de titel The Epilogue.

Abril was al drie keer eerder genomineerd voor de Paul Huf Award: in 2015, 2017 en 2019. Dit jaar waren 95 fotografen uit 27 landen geselecteerd voor de prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 20 duizend euro en een solotentoonstelling in Foam, later dit jaar.

Hippocratic Betrayal (2016), uit: On Abortion. Beeld Courtesy Laia Abril & Galerie Les filles du calvaire
Hippocratic Betrayal (2016), uit: On Abortion.Beeld Courtesy Laia Abril & Galerie Les filles du calvaire

Volgens de vijfkoppige jury, waartoe de Nederlandse fotoboekenontwerper Hans Gremmen en fotografiecurator Jenny Smets behoren, krijgt Abril de talentprijs vanwege de volharding waarmee ze in het huidige politieke en maatschappelijke klimaat blijft werken aan onderwerpen als abortus en verkrachting. ‘De manier waarop zij deze ongemakkelijke onderwerpen in beelden weet te vangen is echt van belang en moet door een zo groot mogelijk publiek worden gezien.’

Eerdere winnaars van de sinds 2007 uitgereikte Foam Paul Huf Award zijn onder anderen Pieter Hugo (Zuid-Afrika), Alex Prager (VS) en Daisuke Yokota (Japan). Vorig jaar won de Ghanees Eric Gyamfi.

Paul Huf (1924-2002) was een Nederlandse fotograaf die de reclamewereld opschudde. Ook verwierf hij bekendheid als portretfotograaf en voorvechter van de Nederlandse fotografie. Huf was betrokken bij de oprichting van Foam in 2001.

Coathanger (2016), uit: On Abortion Beeld Courtesy Laia Abril & Galerie Les filles du calvaire
Coathanger (2016), uit: On AbortionBeeld Courtesy Laia Abril & Galerie Les filles du calvaire
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden