Lager

Hoe laag kan zo’n jongensbroek zakken voordat-ie definitief afzakt? In de VS lopen politici te hoop tegen deze ‘verloedering’...

Tekst Milou van Rossum en  AFP

Vorige week, in de aflevering over vrouwenbroeken met een laaghangend kruis, noemde ik ook even de laag gedragen mannenbroek. Die dook in de jaren negentig op in de Amerikaanse hiphopcultuur en is nog altijd een hit, ook bij Nederlandse jongeren. De broeken worden inmiddels zelfs zo laag gedragen dat je je afvraagt hoe het kan dat ze niet helemaal naar beneden zakken.

De dracht verwees oorspronkelijk naar het gevangenisleven, waar riemen verboden zijn omdat die als wapen of hulpmiddel bij zelfmoord gebruikt kunnen worden. Riemen kwamen er in eerste instantie dus niet aan te pas. Tegenwoordig worden er vaak ceintuurs in de broeken gedaan, en lijkt de lage broek vooral bedoeld om de aandacht te vestigen op dure onderbroeken, iets waarop ondergoedmerken gretig inspelen; nog nooit zag je zo veel bijzondere taillebanden en dessins. (De vrouwelijke variant van de trend, de uit de heupbroek piepende string, is inmiddels zo goed als verdwenen.)

Onomstreden was de laag gedragen mannenbroek nooit, maar in de VS wordt er nu hevig over gedebatteerd. Aanleiding zijn de tien billboards die de New Yorkse senator Eric Adams onlangs heeft laten neerzetten in de wijk Brooklyn.

‘We are better than this‘, staat er naast een foto van twee tot onder de kont gedragen baggy spijkerbroeken. ‘Stop the sag’ (verzakking). De pay-off: ‘Broek omhoog, imago omhoog. De afzakkende-broekencultuur vertegenwoordigt een onvolwassen disrespect voor de meest basale vormen van beschaving, hoffelijkheid en verantwoordelijkheid’, zo lichtte de zwarte democraat en oud-politieman toe.

Jeffrey Tweedy, bestuurder bij Sean John, het modelabel van hiphopproducer Sean ‘Diddy’ Combs, liet in het modevakblad WWD weten dat hij het betreurde dat Adams zich alleen richt op zwarte jongens. ‘Skaters dragen hun skinny jeans ook laag.’ Hiphopproducer en eigenaar van streetwearlabel Phat Farm, Russel Simmons, was evenmin opgetogen. ‘Dit is de zoveelste keer dat volwassenen het individualisme van jongeren proberen in te dammen’, mopperde hij.

Het is overigens niet voor het eerst dat actie wordt gevoerd tegen de lage broek. Het stadje Delcambre in Louisiana voerde in 2007 al een boete van 500 dollar in op het laten zien van ondergoed in het openbaar. In Nederland is tot nu toe niet tegen de lage broek geageerd. Best opmerkelijk, gezien de verontwaardiging die de naveltruitjes van meisjes een jaar of wat geleden opriepen.

Zullen Adams’ borden iets uithalen? Barack Obama sprak zich al eerder uit tegen de lage broek. ‘Ik ben niet voor een verbod, maar ik vind wel dat brothers hun broek moeten optrekken’, zei hij in oktober 2008. ‘Sommige mensen hoeven je ondergoed niet te zien. Ik ben een van hen.’

Zijn woorden hadden weinig effect, dus de kans dat die van Adams dat wel hebben, lijkt gering. Het enige effectieve wapen tegen de extreem lage broek lijken meisjes. De onzekere 14-jarige jongen die zich onlangs op een Nederlands forum afvroeg of hij zijn broek tot onder zijn billen moest laten zakken, kreeg in elk geval een duidelijk antwoord van vrouwelijke leeftijdgenoten: laag op de heupen mag, onder de billen niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden