tv-recensieHaroon Ali

Lachgasverkoper Deniz Üresin lacht het hardst

Deniz Üresin lurkte in de talkshow Zomer met Art aan ballonnen met lachgas, terwijl hij schaamteloos zijn website promootte waarop je de partydrug kunt bestellen. Dat kán toch niet, reageerden kijkers dinsdag verontwaardigd. Ik vond het vooral jammer dat de discussie werd vertroebeld door sissende ballonnen, waardoor de nuance ontbrak. Sommige jongeren houden blijvend letsel over aan overmatig gebruik van het roesmiddel. Een revalidatiearts vertelde over patiënten die wekenlang honderd tot tweehonderd capsules per dag gebruikten en nu een dwarslaesie hebben. Maar dat zijn excessen, zei Katja Schuurman terecht, terwijl Üresin riep dat te veel alcohol ook schadelijk is.

Een dag later was iedereen Üresin weer vergeten, totdat de lokale zender AT5 een filmpje op YouTube plaatste: ‘Op pad met het lachgas-imperium van Amsterdam’. Daarin zien we hoe Üresin zijn mobiele bedrijfje runt en ballonnen verkoopt aan toeristen. ‘Ik zou adviseren om het zittend te gebruiken, anders val je om en beland je op de spoedeisende hulp.’ Hij ruimt zelf de metalen lachgaspatronen op. ‘We hebben speciale schoonmaakartikelen professioneel aangeschaft, op eigen initiatief’, wijzend naar een stoffer en blik. Ik moet daar om gniffelen, omdat ik met dit soort jongens ben opgegroeid in Amsterdam-West. Dat quasi-formele taalgebruik met een straataccent kan ik wel waarderen.

Hij benadrukt dat ze de orde handhaven, gekleed in gele hesjes. ‘We zijn de leuke Marokkanen en Turken.’ Maar onder die valse grijns zie ik een briljante zakenman. De collega’s van Het Parool brachten zijn tactieken in kaart. Üresin heeft de Algemene Plaatselijke Verordening doorgespit en een advocaat ingehuurd om hem door de mazen van de wet te loodsen. In pretpark Amsterdam krijgt je tegenwoordig een boete van 95 euro als je alcohol op straat drinkt, maar de lachgaskoning kan zijn gang gaan omdat hij een koeriersbedrijf runt – dat het legale middel bezorgt. Dat de klant opbelt van drie meter afstand, maakt niks uit. Tijdens de transactie mag de bezorger een kwartier blijven staan. Tenzij hij een nieuw belletje krijgt, enzovoorts.

Üresin is een recalcitrante gast die graag de autoriteiten uitdaagt. Opgegroeid in een gebroken gezin, heen en weer geslingerd tussen Nederland en Turkije. Hij heeft tatoeages van Atatürk en het Ottomaanse Rijk, maar ook van de Nederlandse leeuw en koningin Wilhelmina, lees ik in de Amsterdamse krant. Op zijn Instagram (@denizswest, 13 duizend volgers) zie ik scooters, bivakmutsen en pistolen (nep, zegt hij in Het Parool). In de rapvideo Kifesh je bitch speelt Üresin een flappentappende wiethandelaar en in zijn Instagram stories roept hij om de haverklap ‘gangway’. Maar het lijkt ironisch, alsof hij met deze gespeelde gangsterpraktijken zijn vooralsnog legale handel wil aanzwengelen, waarmee hij binnenloopt.

Üresin praat veel poep, zoals we in Osdorp altijd zeiden. Dertig ballonnen per dag is niet gezond. Maar af en toe een ballonnetje op een festival kan weinig kwaad, weet ik uit ervaring. Grote kans dat lachgas binnenkort weer verboden wordt, maar tot die tijd lacht Deniz Üresin het hardst.

Deniz Üresin, de lachgaskoning van Amsterdam.Beeld AT5
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden