Lachen op het web

Buro Renkema bestaat pas enkele maanden, maar nu al weten honderdduizenden bezoekers de internetsite met grappige filmpjes te vinden...

Patrick Engelsma

We zien de traditionele beelden van de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Maar wat is toch dat muziekje dat de trompetter inzet na de twee minuten stilte? Inderdaad, het is de evergreen If I Had A Hammer. De muziek is gekozen door prinses Amalia, legt de commentaarstem uit.

Het is het laatste filmpje van Buro Renkema. De in februari gelanceerde site met grappige video's heeft snel zijn weg naar het internetpubliek weten te vinden. Zo'n 330 duizend bezoekers waren goed voor een miljoen pageviews, maar dit keer is niet iedereen even enthousiast. 'Hilarisch en toch respectvol', schrijft de een op de site. 'Hier hoor je geen grappen over te maken', meent de ander.

De reacties waren een stuk positiever op de rapbattle die Buro Renkema Ghetto' Verdonk en MotherFuckin' Rutte liet uitvechten in hun strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD. 'Tegen 26 duizend illegalen zeg ik nee/Ze gaan niet naar links, niet naar rechts, ik stuur ze recht door zee.'

In de meeste filmpjes legt Buro Renkema de pratende hoofden in tv-beelden andere woorden in de mond. De grootste hit tot nog toe was minister Kamp van Defensie die opsomt wat er echt op die usb-stick stond die een militair in een huurauto had achtergelaten.

'Dat leuke computerspelletje, met dat kleine rode mannetje, hoe heet het ook weer.' ('Super Mario natuurlijk', roept LPF'er Mat Herben.)

Makers Edo Schoonbeek, Pieter Jouke en Arjen Lubach kennen elkaar van De Wereld Draait Door, de succesvolle talkshow in de vroege avond op Nederland 3 (die deze week op zomerstop ging). Ze waren aangenomen om filmpjes te maken, maar die werden geschrapt uit het programma, dat ironisch genoeg nu regelmatig aandacht besteedt aan opmerkelijke internetvideo's. 'Omdat onze samenwerking zo goed verliep, besloten we samen verder te gaan', zegt Schoonbeek.

Hij maakt al sinds 1996 'grappig bedoelde filmpjes voor het web'. De enige constante die hij in zijn succesvolste werk kan ontdekken, is actualiteit. 'Blijkbaar sturen mensen graag actuele grappen door.' Hij vindt het 'heerlijk om alleen dingen te maken die wij leuk vinden' na zijn tv-avontuur. 'Bij televisie heb je te maken met allerlei mensen die zich ermee bemoeien.'

Toch staat hij niet negatief tegenover een samenwerking met een tv-programma. Maar dan niet met de talkshow van Robert Jensen. Daar waren ze zo enthousiast over het werk van Buro Renkema (de naam is gekozen omdat die 'associatieloos' is) dat een filmpje integraal werd uitgezonden alsof het eigen werk was.

Sindsdien wordt op burorenkema.nl geld ingezameld om Jensen aan redactionele versterking te helpen. De teller staat op een schamele 6,99 euro. Volgens Schoonbeek hebben de makers van Jensen laten weten dat er eigenlijk plannen waren om een samenwerking met de site aan te gaan. 'Na twee milliseconden nadenken hebben we daar onvriendelijk voor bedankt.'

Patrick Engelsma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden