NieuwsVI-debat

Laatste uitzending Veronica Inside sneuvelt

De laatste aflevering van het tv-programma Veronica Inside van dit seizoen is geschrapt. Het programma kwam in opspraak na uitspraken van Johan Derksen in de uitzending van 15 juni over rapper Akwasi en racisme in Nederland.

Johan Derksen. Beeld Sander Koning / ANP
Johan Derksen.Beeld Sander Koning / ANP

Naar aanleiding daarvan weigerden spelers van het Nederlands (mannen)elftal zich nog voor het programma te laten interviewen. Vervolgens besloot een aantal adverteerders zich terug te trekken. De afgelopen uitzending had dan ook geen reclameblokken, maar had daarnaast ook een andere vorm dan normaal. Natacha Harlequin, een zwarte advocaat, en de Marokkaans-Nederlandse oud-voetballer Dries Boussatta waren te gast om met Wilfred Genee als gespreksleider in discussie te gaan met Derksen over zijn uitspraken.

Dat was te veel voor Derksen, en ook voor Van der Gijp. Derksen vroeg Talpa de uitzending van komende maandag te schrappen. Van der Gijp liet weten dat hij het helemaal gehad heeft met Genee, en dat hij met hem geen ‘geloofwaardig programma’ meer kan maken. Tegen De Telegraaf zei hij dat het maar goed was dat het programma niet was onderbroken door reclameblokken. In zo’n pauze ‘had Johan Wilfred op zijn bek geslagen en was daarna weggegaan en ik waarschijnlijk ook’.

Emotioneel

Donderdagmorgen zei directeur Marco Louwerens van televisiemaatschappij Talpa tegen Radio 538 dat de uitzending van komende maandag inderdaad is geschrapt. Louwerens zei woensdagavond met Derksen, Van der Gijp en Genee te hebben gesproken. Dat was ‘een emotioneel gesprek’, want ‘de mannen hebben flink stront met elkaar’, en de conclusie was dat het tijd was voor ‘rust in de tent’.

Volgens Louwerens komt het programma volgend seizoen weer terug, maar erg zeker leek hij daarvan niet. Louwerens verzekerde ettelijke keren dat het programma zou terugkeren, maar telkens voegde hij daar een ‘maar’ aan toe: ‘Het zal zeker goed komen, màààr... het is wel belangrijk dat iedereen even helemaal tot rust komt.’

In de omstreden uitzending van 15 juni reageerde Derksen op een foto van een demonstrant die tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in Leeuwarden als Zwarte Piet verkleed was. Hij vroeg zich af of deze persoon niet rapper Akwasi was, een van de trekkers van acties tegen racisme. In de uitzending van afgelopen maandag noemde hij dat ‘een verkeerde grap’ waarvoor hij niet van plan was zijn excuses te maken. Verder zei Derksen dat het met racisme in Nederland enorm meeviel.

Johan Derksen, een rouwdouwer die de tijdgeest niet aanvoelt
Hij vindt dat hij alles moet kunnen zeggen. Of het nu om de rechtsachter van voetbalclub RKC gaat of premier Rutte. Het gold lang als het sterkste punt van Johan Derksen. Nu krijgt hij meer tegengas dan ooit.

‘Telkens als Derksen tot inkeer leek te komen, schoot hij toch weer in de verdediging’
Tv-recensent Julien Althuisius zag afgelopen maandag tijdens Veronica Inside vooral de blinde vlek bij Derksen (en velen met hem) die als een onzichtbare kloof het land verdeelt. ‘Dat zijn opmerking verder reikte dan Akwasi, leek Derksen volledig te ontgaan.’ Die kloof is volgens Julien overigens wel te dichten: met meer van dit soort televisieavonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden