Laatste keer

Steenhouwerij Jorna heeft weer uitstekend werk geleverd. Ik was er niet bij, maar op de foto's in diverse kranten kon ik zien dat het gedicht 'Doodlopende straat' van W.F....

Ed Schilders

Het lijkt me moeilijk, foutloos beitelen. In Tilburg bestaat de poëzieroute slechts uit zeer korte verzen; niettemin werd daarin na de onthulling een aantal zetduiveltjes gesignaleerd. Zoals in de bijdrage van de Vlaamse dichter Guido Gezelle. Hermans is er niet bij, in Tilburg. Wel heeft de stad zijn schrijfmachines en een replica van zijn werkkamer in museum Scryption.

Lang heeft men gedacht dat Hermans in Tilburg zijn laatste publieke optreden gaf: op 25 maart 1995 tijdens de Nacht van het Boek. Nooit heb ik iemand luider in een schouwburg horen hoesten dan Hermans tijdens die nacht. Biograaf Hans van Straten schrijft echter dat Hermans een dag later nog optrad in Apeldoorn.

In het mooie boekje 'Het metrum van de voetstap' lees ik dat alle dichters op de Leeuwarder poëzieroute een zekere band met de stad hebben. Hoe zit dat met Hermans? De Volkskrant schrijft dat het gedenkteken bij schouwburg De Harmonie ligt 'waar Hermans zijn laatste publieke optreden in Nederland gaf'. In 1994. Als dat jaartal juist is, is de aanleiding dus vals; als het 1995 moet zijn, blijft de vraag: Leeuwarden of toch Apeldoorn?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden