Laatste dagen grote peertje zijn geteld

Europees Parlement stemt in met verbod op gloeilampen per 2012...

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Amsterdam Het verbod op de verkoop van gloeilampen in de Europese Unie gaat door. Een ruime meerderheid van de commissie voor milieuzaken in het Europees Parlement stemde dinsdag in met het verbod. Nog dit jaar zullen peertjes van 100 watt uit de winkelschappen verdwijnen.

Tot 2012 zal vervolgens ook de verkoop van minder sterke gloeilampen worden afgebouwd. Vanaf dat jaar zullen er in winkels in Europa geen gloeilampen meer te krijgen zijn.

De overstap van gloeilampen naar spaarlampen en ledlampen zal volgens berekeningen leiden tot 15 miljoen ton minder CO2-uitstoot. De elektriciteitsrekening van een gemiddeld gezin zal bovendien 25 tot 50 euro lager uitkomen.

Elektronicaconcern Philips, dat groot werd met de verkoop van de gloeilamp, reageerde verheugd op het besluit. ‘Wij pleiten al sinds 2006 voor het op termijn afschaffen van gloeilampen en juichen deze beslissing dus van harte toe’, aldus een woordvoerder. ‘Er zijn nou eenmaal genoeg alternatieven op de markt die veel milieuvriendelijker zijn.’

Wanneer Philips stopt met de productie van gloeilampen en op welke termijn de voorraden volledig afgebouwd zullen zijn, kon de woordvoerder niet zeggen.

Niet iedereen is zo enthousiast als Philips. ‘Iedereen mag zeggen dat er genoeg alternatieven zijn voor de gloeilamp, maar spaarlampen en ledlampen geven vaak echt nog ander licht’, zegt Erwin van der Weit, bedrijfsleider van de Amsterdamse lichtspeciaalzaak Aurora. ‘Lang niet alle spaarlampen kun je dimmen. Bovendien moet de consument soms nieuwe armaturen aanschaffen als er geen gloeilampen meer verkrijgbaar zijn.’

De afgelopen tijd zijn steeds meer klanten van Aurora gloeilampen gaan hamsteren, stelt Van der Weit. ‘Ik heb particuliere en zakelijke klanten die hier in een keer 200 van die kaarslampjes hebben gekocht, omdat ze voorlopig nog mooi, warm licht van een gloeilamp in hun kandelaarlamp willen hebben.’ Voorlopig heeft Aurora nog wel voorraad, maar hoe lang dat nog duurt, is volgens Van der Weit lastig in te schatten.

De discussie over het gloeilampverbod loopt al langer. Al in mei 2007 pleitte milieuminister Cramer voor een verbod, omdat spaarlampen veel minder milieuvervuilend zouden zijn. Premier Balkenende had vlak daarvoor nog gezegd dat hij een algeheel verbod te ver vond gaan.

Ook in Europa waren de meningen lange tijd verdeeld. Europarlementariërs waren niet in meerderheid overtuigd van de milieuvoordelen van spaarlampen en ledlampen en vroegen de Europese Commissie om meer informatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden