La pazza gioia kijkt lekker weg, maar wringt ook

Het is allemaal weinig subtiel, maar La pazza gioia heeft ook betoverende, minder voorspelbare momenten. De psychische ellende van twee vrouwen lijkt vooral bedacht om het scenario op te peppen.

Beeld RV

Zelf vindt ze dat ze niets mankeert. 'Ik ben het slachtoffer van snode lieden die op mijn geld uit zijn', verklaart Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi). Alleen daarom is ze in een woongroep voor psychisch labiele vrouwen beland. Ze doet alsof ze er de baas is, en dat is ze in zekere zin ook: de villa waarin de vrouwen verblijven, is door haar familie geschonken. Bovendien: iemand die de privénummers van George Clooney en Giorgio Armani in haar telefoon heeft, staat toch hoger dan de rest?

Het ontkennen van problemen helpt meestal niet bij het oplossen ervan. Beatrice heeft dus nog een lange weg te gaan. Gelukkig ontmoet ze Donatella (Micaela Ramazzotti), een fragiele, beschadigde vrouw die zich de bemoeienis van Beatrice laat aanleunen. Ze blijken een goede uitwerking op elkaar te hebben: Beatrice krijgt meer oog voor anderen, Donatella kruipt langzaam uit haar schulp.

Wat de twee vrouwen in hun leven hebben meegemaakt, stemt allesbehalve vrolijk. Toch heeft La pazza gioia de luchtige toon van een feelgoodfilm. Dat kijkt lekker weg, maar het wringt ook. De psychische ellende van de vrouwen lijkt vooral bedacht om het scenario op te peppen - en om de hoofdrolspeelsters te laten schitteren in emotionele hoogte- en dieptepunten.

De twee actrices doen er hun voordeel mee. Ramazzotti, echtgenote van regisseur en scenarioschrijver Paolo Virzì, speelt mooi ingetogen, maar de echte ster van de film is ontegenzeglijk Bruni Tedeschi, die zich volop kan uitleven als de manische, egocentrische, gekmakend charmante Beatrice.

Het is allemaal weinig subtiel, net als de ondubbelzinnige maatschappijkritiek die Virzì (Il capitale umano) in zijn film verwerkt. Toch heeft de film ook minder voorspelbare, betoverende momenten, waarbij het elegante camerawerk het toch al weinig realistische verhaal tot een sprookje verheft. Geloofwaardig is La pazza gioia niet, maar voor de duur van de film is het geen straf om mee te gaan in de verzinsels van Beatrice.

Tragikomedie

La pazza gioia
Regie Paolo Virzì
Met Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti.
116 min., in 29 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden