La Fonte Musica bereikt summum van cerebraliteit

Van Giotto's 14de-eeuwse schilderijen kan de hedendaagse kunstliefhebber nog altijd drempelloos genieten. Lastiger ligt dat bij muziek uit die tijd. Gecomponeerd werd er genoeg in het Trecento, de Italiaanse 14de eeuw. Maar meeneuriën was er niet bij, in een avant-gardekunst die werd beoefend aan hoven, in kerken of op de universiteit.

Guido van Oorschot
null Beeld guido
Beeld guido

Ritmisch zitten Trecentoklanken vaak zo vernuftig in elkaar, dat zelfs gelouterde oren zoeken naar grip. Het eerstvolgende moment dat muziek zich in zo'n radicale verschijningsvorm presenteert, is rond 1920, als Arnold Schönberg zijn vingers oefent voor de twaalftoonstechniek.

Alleen al daarom valt te prijzen dat het Italiaanse ensemble La Fonte Musica zich werpt op het Trecento. De club rond luitspeler Michele Pasotti vermijdt de belangrijkste valkuil voor dit repertoire. Hoe wiskundig de noten op papier ook ogen, ze willen worden afgeleverd in gloeiende mensenhuid.

null Beeld RV
Beeld RV

Zo gloeiend, dat je bij het liefdeslied Si com'al canto della bella Yguana van ene Maestro Piero denkt aan opera-aria's zoals ze pas drie eeuwen later werden geschreven. Of neem Già da rete d'amor van Matteo da Perugia. Deze ballade over de liefdesbanden van de ziel kent de romantische intimiteit van een Schubertlied.

La Fonte Musica plaatst dit soort sensitieve Trecentostukken tussen volkse branie en hardcore complexiteit. Energiek stuift de instrumentale Istanpitta Tre Fontane uit de speakers. Het summum van cerebraliteit klinkt daarentegen in een werk van de Franse bisschop, muziektheoreticus en componist Philippe de Vitry. Een hit zal het wel nooit worden, zijn polytekstuele motet Garrit Gallus/In nova fert/Neuma. Maar wie houdt van een synthese tussen gebrandschilderde kerkramen en het kubisme van Picasso, moet het toch eens proberen.

klassiek

La Fonte Musica, Metamorfosi Trecento, Alpha

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden