L'enlèvement de Michel Houellebecq, 17 Filles, The Butterfly Effect

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Houellebecq en ontvoerder in L'enlèvement de Michel Houellebecq. Beeld Les Films du Worso

L'enlèvement de Michel Houellebecq (Guillaume Nicloux, 2014)
Arte, 21.40-23.15 uur.

Dus dat is hem, de grote Franse auteur. Op een bankje in de buitenlucht zit Michel Houellebecq tekst te redigeren, maar hij lijkt met zijn tandeloze kop en sjofele kleren eerder een zwerver. In het eerste kwartier van L'enlèvement de Michel Houellebecq geeft regisseur-scenarist Guillaume Nicloux je rustig de tijd om aan die licht meelijwekkende verschijning te wennen. We krijgen ook iets mee van de gewoonten waarmee Houellebecq zijn leven structureert. Zijn gedichten schrijft hij met zwarte stift en met nocturnes van Chopin op de achtergrond. Hij drinkt bijna onafgebroken wijn en gaat vaak naar de kerk, maar bezoekt dan alleen begrafenissen en nooit huwelijken. Met fans praat hij liever over de kaften van zijn boeken dan over zijn wereldbeeld. Hij heeft last van zijn rechteroor, wordt rustig van het snijden van groente en mompelt zijn zinnetjes stil en aarzelend. Wie zou zo'n man nou willen ontvoeren?

Toch is dat wat er gebeurt, in deze bizarre nepdocumentaire. Drie bonkige, maar zachtaardige broers stoppen Houellebecq in een kist en ketenen hem in hun afgelegen hoeve vast aan een bed. Dat doen ze namens iemand anders, maar wie en waarom, dat weten ze zelf misschien niet eens. Zoals dat wel vaker gaat in ontvoeringsfilms, ontstaat er al snel iets moois tussen de ontvoerde en zijn kidnappers. Houellebecq wordt weliswaar gevangen gehouden, dat belet hem en de anderen er niet van om samen frietjes te eten, een potje te worstelen of een verhitte discussie over zijn oeuvre te voeren. Houellebecq vindt het misschien wel plezierig, dit gedwongen verlof van de literaire wereld.

Waarmee Nicloux (enigszins) lijkt te onthullen waarom Houellebecq in 2011 enkele dagen spoorloos verdween. Maar wat de oplossing van dat raadsel betreft, is de film zo absurd en maf dat je eigenlijk geen steek verder komt. Na afloop ben je niet eens zeker of je Houellebecq wel beter hebt leren kennen. In hoeverre komt zijn vertolking van zichzelf met de werkelijkheid overeen? Toch vermakelijk, om je door deze schijn te laten bedriegen.


17 Filles
(Delphine en Muriel Coulin, 2011)
Arte, 20.15-21.40 uur.

Is het simpelweg kopieergedrag? Of zit er meer achter? In ieder geval neemt het epidemische vormen aan: nadat de 17-jarige Camille aan haar vriendinnen heeft verteld dat ze zwanger is en de baby zal houden, raakt het ene na het andere meisje op haar school in verwachting. De zussen Coulin baseerden hun speelfilmdebuut 17 Filles op een ware (Amerikaanse) geschiedenis. 17 Filles zit vol raak getroffen dialogen en fraaie, dromerige beelden. Toch komen we niet veel over de afzonderlijke meisjes te weten; de groep is groot en de filmmakers houden te veel afstand. Niettemin een veelbelovend debuut.

Still uit 17 Filles Beeld Archipel 35


The Butterfly Effect
(Eric Bress, J. Mackye Gruber, 2004)
Net 5, 20.30-22.50 uur.

De minuscule luchtverplaatsing die een vlinder in Brazilië veroorzaakt, kan een wervelstorm in Texas tot gevolg hebben, aldus meteoroloog Edward Lorenz, een van de grondleggers van de chaostheorie. In de bovennatuurlijke thriller The Butterfly Effect ervaart de briljante student Evan (Ashton Kutcher) dat kleine handelingen verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Als hij zijn dagboeken terugleest, ontdekt Evan, die vanaf zijn 7de aan hevige black-outs lijdt, dat zijn geest kan terugkeren in zijn jongere ik. Hij reist terug in de tijd, om te achterhalen wat er is gebeurd en in parallelle werelden recht te zetten wat rechtgezet kan worden.

Ashton Kutcher in The Butterfly Effect Beeld New Line Cinema
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.