Kwaad Prado weigert twee panelen voor expositie Bosch

Het Spaanse museum Prado heeft twee schilderijen die het had toegezegd uit te lenen aan Het Noordbrabants Museum voor de tentoonstelling over Jheronimus Bosch toch in Madrid gehouden. Het museum uit Madrid zou kwaad zijn omdat Nederlandse experts de twee panelen hadden beoordeeld als niet van de hand van Bosch zelf. De werken, De verzoeking van de heilige Antonius en De Keisnijding, zouden door het atelier of navolgers van Bosch gemaakt zijn.

Een bezoeker bekijkt De Hooiwagen tijdens de expositie in Het Noordbrabants Museum. Beeld anp
Een bezoeker bekijkt De Hooiwagen tijdens de expositie in Het Noordbrabants Museum.Beeld anp

Twee weken geleden werd opeens duidelijk dat het Spaanse museum De verzoeking van de heilige Antonius en De Keisnijding toch niet voor drie maanden naar Den Bosch liet gaan. Dat is tamelijk ongewoon in de museumwereld. Directeur Charles de Mooij van Het Noordbrabants Museum was sinds 2009 in contact met het Prado over het bruikleen van de werken uit het Prado en heeft het meerdere keren bezocht. Het Spaanse museum had uiteindelijk in 2014 vier werken toegezegd.

Volgens The Art Newspaper, die met een woordvoerder van het Spaanse nationale museum heeft gesproken, is het Prado geïrriteerd over het oordeel van Nederlandse experts dat de twee werken niet van de hand van de meester zijn. In de Spaanse krant El País laten medewerkers van het museum weten dat ze door een televisiedocumentaire erachter zijn gekomen dat de Nederlandse experts de twee panelen van Prado niet als echte Boschen beoordeelden.

17 werken van Bosch naar Brabant halen, hoe moet dat?

Het Noordbrabants Museum zelf heeft geen enkele Bosch. Dus moest directeur Charles de Mooij de wereld over om de werken bijeen te krijgen: over onverwachte telefoontjes, een vreemd feestje en kongsi's.

Derde schilderij

'Gezien het feit dat ze naar Nederland zouden afreizen terwijl aan ze werd getwijfeld, hebben we gedacht dat het beter was om ze niet uit te lenen. We hebben er de voorkeur aan gegeven de kwestie hier te stoppen in plaats van onze werken publiekelijk op een expositie te laten verloochenen', aldus medewerkers van het Prado tegen El País.

Nederlandse experts zouden ook twijfelen aan een derde schilderij van Bosch dat in het bezit is van het Prado: De Zeven Hoofdzonden. Deze zou mogelijk niet van de Bossche meester zijn maar een onbekende schilder, waarschijnlijk een navolger. Medewerkers van het Prado willen er echter verder geen commentaar over leveren.

Volgens het Prado is 'het enige belangrijke van deze hele affaire' dat het Spaanse museum zonder enig bezwaar voor de expositie in Het Noordbrabants Museum Het Hooiwagen-drieluik heeft uitgeleend. Volgens het Prado een waar juweel van de Bossche tentoonstelling en een van de belangrijkste werken van het museum in Madrid.

Eigen tentoonstelling

Directeur De Mooij van Het Noordbrabants Museum zegt de beslissing van het Prado de twee schilderijen niet te sturen te betreuren. Het Prado houdt na de Bossche expositie zijn eigen tentoonstelling over Bosch. Het Spaanse museum zou voor zijn tentoonstelling twee schilderijen en twee altaarluiken te leen krijgen uit de collectie van Het Noordbrabants Museum.

Gaan die nu niet naar Madrid? 'Dat doen wij niet', zegt De Mooij. 'Wij hebben ze immers toegezegd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden