Review

Kuss Kwartets spel wordt ontsierd door onzuivere noten en ongelijke inzetten

Weer bewerkt componist Reimann de liederen van Theodor Kirchner. Spannend, die combinatie van oud en nieuw. Bariton Dietrich Fischer-Dieskau is vervangen door sopraan Mojca Erdmann: een feest.

Biëlla Luttmer
Mojca Erdmann. Beeld Facebook
Mojca Erdmann.Beeld Facebook

Het begon met Dietrich Fischer-Dieskau (1925-2012). In de jaren zestig werkte deze grote bariton samen met pianist Aribert Reimann. Ze bogen zich over liederen van componist Fürchtegott Theodor Kirchner (1832-1903). Nu staat Reimann vooral bekend als componist. En weer komt hij terecht bij de liederen die Kirchner maakte op teksten van Heinrich Heine. Die schönen Augen der Frühlingsnacht noemt hij het werk dat hij schreef in opdracht van het Muziekgebouw aan 't IJ. Daarin vertaalt hij de pianopartijen naar strijkkwartetbezetting. De bariton van Fischer-Dieskau vervangt hij door de frisse sopraanstem van Mojca Erdmann. Rond de liederen componeert hij zeven bagatellen.

De combinatie van oud en nieuw is spannend. Het idioom van de bagatellen bestaat uit uitgewerkte gebaren: een jengelende secunde, het om de toon heen glijden van de vier strijkers. Juist doordat ze er zo sterk mee contrasteren, versterken ze de lyriek in Kirchners beknopte melodieën.

De leden van het Kuss Kwartet zijn experts in het spelen van nieuwe muziek. Mooi hoe ze een balans vinden tussen een ritmisch meeslepende stroom en fraai uitgewerkte details.

In 1996 heeft Reimann een vergelijkbaar principe toegepast op liederen van Felix Mendelssohn. Met deze cyclus ...oder soll es Tod bedeuten? sluit het recital af. Hier laat Reimann zijn tussen-spelen voortvloeien uit de liederen. Het contrast tussen de oude en de nieuwe composities is daardoor kleiner en de stukken van Reimann leunen braaf op de inventiviteit van Mendelssohn.

Het aandeel van Erdmann is weer een feest, maar het spel van het Kuss Kwartet wordt ontsierd door onzuivere noten en ongelijke inzetten. Jammer.

Matters of Music: Aribert Reimann
Klassiek
Kirchner/Reimann, Mendelssohn/
Reimann, Kurtág, Beethoven. Mojca Erdmann (foto), Kuss Kwartet. 14/12, Muziek-gebouw aan 't IJ, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden