Kunstwerk Kijk Uit blijft voorlopig dicht

Het kunstwerk Kijk Uit in het Kröller-Müller Museum in Otterlo blijft voorlopig nog gesloten voor publiek. Het kunstwerk bestaat uit een tachtig meter hoge trap, die ver boven de boomtoppen uitstijgt....

ANP

Museumdireceur Evert van Straaten heeft donderdag gezegd dat alle betrokkenen, inclusief kunstenaar Krijn Giezen, ruim de tijd willen nemen om te besluiten wat er met het kunstwerk gaat gebeuren. Dat de trap beklommen kan worden is onderdeel van de kunstzinnige uiting, maar gebleken is dat zelfs een streng veiligheidsprotocol nog niet genoeg was, aldus Van Straaten. De scholier is volgens hem helemaal hersteld, maar herinnert zich niets van zijn valpartij.

Een belangrijke vraag die nog niet is beantwoord, is volgens Van Straaten hoever de aansprakelijkheid van de museumdirectie gaat. ‘Het ziet ernaar uit dat we nog voorzichtiger dan voorzichtig moeten zijn’, zei hij donderdag. ‘Misschien is Kijk Uit in de toekomst wel alleen toegankelijk voor mensen die een formulier hebben ondertekend waarin ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen. En dan nog alleen met toezichthouders erbij. Dat gaat ver, ja.’

De museumdirectie voelt er niets voor om leuningen of touwen langs de trap te spannen. Van Straaten: ‘Dan wordt het kunstwerk een gewone uitkijktoren en dat willen we niet in het museum.’ Ook is geopperd bezoekers net als bergbeklimmers te zekeren. Eenmaal boven gekomen kunnen ze abseilen naar beneden. ‘Maar het is hier de Efteling niet, wij hebben geen attracties’, zo stelt Van Straaten.

Of Kijk Uit weer toegankelijk wordt, staat nog lang niet vast. ‘We dachten dat deze trap mensen vanzelf zou dwingen rustig te klimmen en te dalen, maar je kunt dus toch een lelijke smak maken. Hoe de scholier kon vallen, is niet zo belangrijk. Dat hij is gevallen maakt van de trap een beladen object. Dat moet niet weer gebeuren. Kunst mag wel spannend zijn, maar niet gevaarlijk’, aldus museumdirecteur Van Straaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden