'Kunstwereld gaat er minstens 59 miljoen op achteruit'

De kunstwereld gaat er in 2005 voor minstens 59 miljoen euro op achteruit. Er verliezen 6000 mensen hun volledige of gedeeltelijke baan in de sector....

ANP

De bewindsvrouw moet volgens het regeerakkoord 19 miljoen euro per jaar op de kunst en cultuur bezuinigen. Het wegvallen en de verslechtering van andere maatregelen maken de zaak echter veel dramatischer dan het lijkt, zo is op te maken uit de resultaten van Berenschot.

Niet alleen de Rijksoverheid haalt de broekriem aan, provincies en vooral gemeenten doen dat ook. Berenschot rekende verder mee het afschaffen van de filmstimulering, de bezuinigingen op het Muziekcentrum voor de Omroep en kortingen op regelingen ten behoeve van de beeldende kunst. Verder verdwijnen de ID-banen, de voormalige Melkertbanen waarvan vooral kleinere kunstinstellingen profiteerden, worden de eisen voor de WW ook voor kunstenaars scherper en zijn de WIK (Wet Inkomensvoorziening Kunstenaars) en de WAZ (de WAO voor zelfstandigen) er ook niet florissanter op geworden. Prijsstijgingen worden ook al lang niet altijd gecompenseerd. 'Het kan al met al wel op een bezuiniging van 100 miljoen euro neerkomen', vreest een woordvoerster van Kunsten '92.

De onderzoekers tekenen overigens wel aan dat de overheden extra geld besteden aan de gebieden bibliotheekvernieuwing, digitalisering cultureel erfgoed en cultuur op school, maar dat is slechts voor een bedrag van 24 miljoen euro, tegenover een korting van in totaal zeker 83 miljoen euro. Netto blijft er dus voor de gehele sector een bezuiniging van 59 miljoen euro over.

De opdrachtgevers voor het onderzoek reageren geschrokken. Behalve het banenverlies vrezen ze de sluiting van verscheidene culturele instellingen. Ook zijn ze bang dat het culturele aanbod danig verschralen zal, dat jong talent niet meer aan de bak komt en dat er voor experimenten geen plaats meer is. De reputatie van Nederlandse kunst en cultuur zal afkalven, zo klagen ze, hetgeen het toerisme naar ons land zal verminderen en ook het investerings- en leefklimaat in de stedelijke gebieden negatief zal beïnvloeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden