Kunstverzamelaar schenkt 'The Tomb' aan Gemeentemuseum Den Haag
Kunstverzamelaar Bert Kreuk schenkt The Tomb (2010) van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Day Jackson aan het Gemeentemuseum Den Haag. Het museum had het beeldhouwwerk, met een geschatte waarde van 1,4 miljoen euro, al enkele jaren in bruikleen.
De Nederlandse verzamelaar haalde onlangs de internationale media door zijn rechtszaak tegen de Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo. Die zou hebben verzuimd een door hem beloofd kunstwerk te leveren voor de tentoonstelling Grensverleggend van stukken uit de collectie van Kreuk in het Gemeentemuseum in 2013.
Kreuk werd in dezelfde periode afgedaan als 'artflipper'; een verzamelaar die werken direct bij kunstenaars koopt, om die snel door te verkopen, al dan niet na de waarde te hebben opgekrikt met een tentoonstelling in een museum. Een aantal werken van Grensverleggend werd kort na de expositie verkocht bij veilinghuis Sotheby's.
Sleutelstuk
Die verkoop leidde onder meer tot de vraag of het museum zich had laten gebruiken voor het financieel gewin van een particuliere verzamelaar. Kreuk trad eerder op als mecenas van het Gemeentemuseum, onder meer door de schenking in 2012 van het kunstwerk Recollection Hysteria van Kaari Upson.
Over het cadeau gegeven werk van Jackson zegt Kreuk: 'Het beeld past perfect in de context van het Gemeentemuseum. Daarom heb ik het geschonken. Nee, uit de schenking haal ik zelf geen enkel financieel voordeel.'
Het beeldhouwwerk is volgens de verzamelaar een 'sleutelstuk' in het oeuvre van de Amerikaanse kunstenaar. Jackson staat er om bekend het heden en het verleden in zijn beelden te verbinden. The Tomb verwijst naar het praalgraf van de Franse hofmaarschalk Philippe Pot (1428-1493), dat in het Parijse museum het Louvre staat.
Praalgraf
De Franse monniken, die de ridder dragen, verving Jackson door houten astronauten. Het geraamte stelt de begrafenis voor van de laatste mens en daarmee de vernietiging van de aarde door de mens. Het Gemeentemuseum kocht vier jaar geleden al een reliëf van Jackson uit de serie August 6, 1945.
Kreuk zelf heeft nog een aantal werken van Jackson in zijn verzameling. In juli schonk hij Jacksons Terminal Velocity (2008) aan het museum Beelden aan Zee in Scheveningen.
Het geschil tussen Vo en Kreuk naar aanleiding van de expositie Grensverleggend kwam onlangs tot een schikking. Danh Vo zou volgens de verzamelaar een ruimtevullend werk leveren voor de expositie in Den Haag. Volgens Vo was die afspraak nooit gemaakt. De rechtbank van Rotterdam gaf Kreuk in echter juni gelijk. Vo moest voor hem binnen het jaar een nieuw 'ruimtevullend' werk maken, voor een prijs van 331 duizend euro; een vonnis dat internationale aandacht kreeg.
Het hoger beroep dat deze maand zou plaatsvinden kwam er niet: verzamelaar en kunstenaar troffen begin van deze maand een regeling. De inhoud daarvan is niet bekendgemaakt.
undefined
NIEUWSBRIEF
Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.