Kunstveilingen in Qatar voor nieuwe kunstkopers

Bij Sotheby’s benadrukken ze het nog maar eens: wil je als internationaal kunstcentrum meetellen, dan moet je toch echt in het Midden-Oosten zijn....

Terwijl de eerste berichten over de gevolgen van de economische crisis op de kunstmarkt binnenstromen, begint Sotheby’s vandaag en morgen haar eerste kunstveilingen in Doha, de hoofdstad van Qatar. Zorgen zegt men zich niet te maken. Volgens Henry Howard-Sneyd, adjunct-directeur van Sotheby’s Europa en Azië en hoofd van de afdeling ‘nieuwe markten’, heeft Doha ‘een economisch sterke positie’ en ‘een zeer positieve houding tegenover de kunst’.

Met de komst van Sotheby’s kan Qatar inderdaad in korte tijd een nieuw cultureel element bijschrijven. Eind 2008 opende het nu al geroemde Museum van islamitische Kunst, ontworpen door de Chinese architect I.M. Pei, bekend van de uitbouw van het Louvre. Op de opening speelde cellist Yo-Yo Ma, met onder de toehoorders een stoet ingevlogen beroemdheden.

Qatar is met deze ambitie exemplarisch voor de regio, dat in opvallend korte tijd bezig is een culturele bestemming voor de rijkere internationale toerist te worden. Zo bouwt Abu Dhabi satellietmusea van het Louvre en van het Guggenheim.

Ook de kunstmarkt ziet mogelijkheden: Dubai heeft sinds 2006 een filiaal van veilinghuis Christie’s, dat daar naar eigen zeggen al voor meer dan 100 miljoen dollar aan kunst heeft verhandeld. Waarom? De veilinghuizen noemen de opkomst van koopkrachtige verzamelaars in de regio een belangrijke drijfveer, maar ook de ligging, die het voor kopers uit bijvoorbeeld India makkelijk maakt langs te vliegen.

In die zin is de stap van Sotheby’s niet opmerkelijk te noemen. Interessant bij dergelijke nieuwe markten is echter de vraag of het iets gaat betekenen voor het aanbod. Duiken er nieuwe gewilde genres op, of blijft het bij bekende succesnummers?

Volgens Howard-Sneyd is er van te voren niet te zeggen wat belangrijk zal worden. Sotheby’s richt zich in zijn campagne zowel op islamitische kunst, maar ook op hedendaagse westerse kunst. Men veilt zowel Andy Warhol, horloges, als zogeheten oriëntalistische schilderijen. Opmerkelijk, want dat is een Europees genre uit de 19de eeuw, dat lang onder vuur lag, omdat het als uiting van de westerse blik op het Midden-Oosten werd gezien.

Het verwachte topstuk is voor die westerse blik juist weer een stuk gewoner: een wandtapijt uit India. De beginprijs is 5 miljoen dollar, maar ‘die zal zeker hoger worden’, aldus Sotheby’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden