Kunstsector wil dat publiek gaat protesteren

AMSTERDAM - Een grote landelijke campagne moet het publiek mobiliseren tot protest tegen de kunstbezuinigingen die het kabinet Rutte heeft aangekondigd.

null Beeld null

De manifestatie wordt 1 november gelanceerd en loopt tot en met 22 november. Dan heeft de slotmanifestatie plaats in de Heineken Music Hal in Amsterdam. Het is de bedoeling dat zaterdag 20 november 'alle kunstliefhebbers in Nederland' laten horen dat ze het niet eens zijn met de plannen van VVD, CDA en PVV, aldus een woordvoerster van het initiatief donderdag.

Kunst & Cultuur 2010
Voor de actie is het collectief Kunst & Cultuur 2010 opgericht, waarbij zich vrijwel alle grote samenwerkingsverbanden uit de Nederlandse kunstwereld hebben aangesloten. De belangrijkste zijn de Nederlandse Associatie van Podiumkunsten, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, de Nederlandse Museumvereniging, belangenorganisatie Kunsten '92 en vakbond FNV Kiem.

'We willen vooral duidelijk maken dat cultuur veel breder wordt gedragen dan momenteel door bepaalde partijen wordt gesuggereerd', aldus de zegsvrouw. 'Het kabinet heeft niets aan duidelijkheid overgelaten. Nu is het aan het uit miljoenen Nederlanders bestaande publiek om de politiek ervan te overtuigen dat zij onherstelbare schade moet voorkomen.'

Mobiliseren
In tien grote Nederlandse steden worden op dit moment alle cultuurorganisaties gemobiliseerd om tijdens de drie weken in hun regio grote acties op touw te zetten. Maar ook vanuit het publiek worden initiatieven aangemoedigd, zo stelt Kunst & Cultuur 2010. 'Iedere actie, groot of klein, wordt aangemoedigd.'

De organisatie wil op 1 november het volledige plan van aanpak lanceren. Eerder maakten oppositiepartijen PvdA, SP en D66 al bekend de acties van de cultuursector tegen de aangekondigde bezuinigingen van Rutte te steunen. Aan het eind van de campagne wordt ook de digitale petitie Stop Culturele Kaalslag aangeboden aan staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur.

Ook de wethouders van cultuur van negen grote steden tekenden vorige week al protest aan tegen de voorgestelde bezuinigingen van het kabinet. De wethouders vrezen dat het nieuwe beleid onherstelbare schade aanricht. Verhoging van de btw op podiumkunsten van 6 naar 19 procent zal tot minder bezoekers leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden