Kunstraad Rotterdam is tegen plan voor Collectiegebouw

Het concept deugt niet, de financiële risico's zijn groot en de schetsen zijn misleidend. De Rotterdamse Raad voor Kunst adviseert het depot naast Boijmans niet te bouwen.

Michiel Kruijt
Impressie van het Collectiegebouw met `dakbos'(rechts) van museum Boijmans. Beeld MVRDV
Impressie van het Collectiegebouw met `dakbos'(rechts) van museum Boijmans.Beeld MVRDV

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur wijst de plannen af van Museum Boijmans Van Beuningen voor de bouw van het zogenoemde Collectiegebouw. In een advies dat dinsdag is verstuurd aan de Rotterdamse gemeenteraad uit de raad zware kritiek op het concept en de financiële exploitatie van het nieuwe, 'open' depot van het Rotterdamse museum.

De kunstraad vraagt zich af of de verwachte bezoekersaantallen - 120 duizend in het eerste jaar, 100 duizend in het tweede jaar en 90 duizend in de jaren daarna - wel worden gehaald. Directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans wil van het nieuwe depot, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, een revolutionair gebouw maken waarin bezoekers langs een route door het gebouw naar het dak kunnen lopen, waar een restaurant komt. Door ramen langs de route is het werk achter de schermen te zien, zoals de restauratie van kunst.

Onzekerheid

Maar in het weekend, als de meeste bezoekers worden verwacht, is er geen restaurator aan het werk, zo waarschuwt de raad in zijn advies. Er zijn ook geen plannen voor een aantrekkelijk tentoonstellingsprogramma in het Collectiegebouw. Wellicht zullen particuliere verzamelaars, die opslagruimte kunnen huren in het depot, hun collectie laten zien, maar dat is onzeker. 'De kans dat het gebouw echt van activiteiten en bezoekers zal 'bruisen' is beperkt', aldus het advies. Veel bezoekers zullen maar één keer komen, vermoedt de raad, waardoor het museum op de lange termijn mogelijk niet in staat is om jaarlijks de 2,5 miljoen euro te verdienen die het nodig heeft om de helft van de exploitatiekosten te dekken (de andere helft betaalt de gemeente Rotterdam).

Ook zet het adviesorgaan vraagtekens bij de prijs van een combiticket voor het museum en de 'bloempot' daarnaast: 23,50 euro. Dat is een 'forse' prijs; een combiticket voor vier musea aan het Museumpark kost nu vier euro meer. De business case is 'veelal (te) rooskleurig', schrijft het adviesorgaan.

Kostenposten

Ook zijn er volgens de kunstraad een 'fors aantal kostenposten' niet opgenomen in de begroting, zoals de 800 duizend euro die nodig zou zijn voor de aanleg van een bos op het dak van het Collectiegebouw. 'De schetsen die de projectorganisatie van het gebouw laat zien, zijn in dat opzicht misleidend.' Het dakbos dient mede als compensatie voor de bomen die door de bouw van het depot moeten verdwijnen.

Ook is niet bepaald wie de verhuiskosten betaalt van de kunst die naar het nieuwe depot gaat. Vanwege een parkeergarage onder de grond kan er geen ondergrondse verbinding tussen museum en depot worden gemaakt.

Boijmans kampt al een tijd met ruimtegebrek in zijn depots. Bovendien loopt er bij veel regen geregeld water in de opslagruimte onder het museum. De raad wijst erop dat met de bouw van het Collectiegebouw alleen de depotproblemen van Boijmans worden opgelost, niet die van andere musea in de stad. De buurmusea heeft Boijmansniet geconsulteerd.

Eind mei moet de gemeenteraad van Rotterdam een beslissing nemen over bouw van het Collectiegebouw. Het nieuwe depot - geplande opening september 2018 - gaat volgens het museum 50 miljoen euro kosten. Stichting De Verre Bergen, een goede doelenorganisatie van de Rotterdamse ondernemersfamilie Van der Vorm, stelt 15 miljoen beschikbaar. De rest moet van de gemeente komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden