Kunstraad: per jaar 19 miljoen tekort in Amsterdam

De Amsterdamse Kunstraad is somberder dan ooit over de exploitatiekosten van de kunstgebouwen in de stad. Bestaat er bij de theaters al een achterstand van 13 miljoen euro jaarlijks, als daar de musea bij worden opgeteld, is per jaar sprake van een tekort van 19 miljoen euro.

Pierre Audi, artistiek leider van het Holland Festival:
‘Dit advies heeft werkelijk niets te maken met wat wij doen. We zouden kleinschaliger moeten worden, want onze ambities zouden on-Amsterdams groot zijn. Maar het festival is juist altijd caleidoscopisch en internationaal georiënteerd geweest. Alleen maar producties van de babyboomgeneratie? Het festival heeft 48 producties per jaar, van zowel de jonge movers en shakers, als van gevestigde namen. Je moet het allebei laten zien. Ik ben herbenoemd tot minstens 2013, en mijn ambitie is juist om het festival groter te maken. We willen een sprong maken naar de internationale top, zoals het ook de ambitie van het Amsterdamse gemeentebestuur is om bij de internationale top te horen. Als je veel wilt, zegt de Kunstraad: u bent te ambitieus, maar als je kleinschaliger opereert, ben je weer niet ambitieus genoeg.’

Directeur Judikje Kiers van museum Ons’ Lieve Heer op Solder:
‘Het was feest hier vanochtend. We hebben het buurpand erbij gekocht en we gaan uitbreiden, dus dit komt heel goed van pas. Ons plan past goed in deze tijd, met zijn toenemende aandacht voor authentiek erfgoed, en de wens dat in de actualiteit te plaatsen. En we zijn een van de parels van de Wallen, die de gemeente Amsterdam wil gaan opknappen. Architectenbureau Claus en Kaan werkt mee aan de verbouwing, net als Paul Mijksenaar, die de routering van onder andere Schiphol en JFK heeft gedaan. En nu dus Ons’ Lieve heer op Solder.’

Theu Boermans, artistiek leider De Theatercompagnie:
‘Wij zijn hartstikke blij met het positieve advies, maar vanzelfsprekend teleurgesteld dat er toch geen geld is. De Kunstraad oordeelt goed over ons gezelschap, maar heeft kennelijk niet de financiële middelen om ons te ondersteunen als tweede stadsgezelschap in Amsterdam. Dat is eigenlijk wat ons betreft altijd al aan de hand: men wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, maar het Rijk laten betalen. Elke zichzelf respecterende Europese stad heeft twee toneelgezelschappen. Het wachten is nu op de wethouder die immers topkunst hoog op haar prioriteitenlijstje heeft staan. En dat wij topkunst maken, moge inmiddels bekend zijn.’

]]>De raad uitte zijn zorgen vrijdagochtend bij de presentatie van zijn adviezen over de wensen van 257 instellingen die de komende vier jaar subsidie vragen aan Amsterdam. Tezamen hebben ze voor ruim 130 miljoen euro aangevraagd. Er is 75 miljoen euro beschikbaar.

De Kunstraad waarschuwt al jaren voor de uitbreiding van het aantal gebouwen in de stad zonder dat daar meer geld tegenover staat voor de ‘gebouwgebonden kosten’. De raad dringt er bij het Amsterdamse college op aan meer geld beschikbaar te stellen voor cultuur. Als Amsterdam een metropool van internationale allure wil zijn, moet het cultuurbeleid even ambitieus zijn, stelt de raad.

Artistieke oordeel
De Kunstraad blijkt weinig te voelen voor het adagium ‘meer geld voor minder instellingen’, dat minister Plasterk van Cultuur aanhangt. Bij de advisering heeft de raad ‘het artistieke oordeel laten prevaleren’ en heeft hij ‘gekozen voor veelkleurig en divers in plaats van groei’. Veel aanvragen van kleinere gezelschappen die willen fuseren tot nieuwe grote stadsgezelschappen, zoals het Rijk die graag wil, worden daarom niet gehonoreerd.

De raad is in zijn advies opvallend kritisch over het Holland Festival. Volgens de raad is het festival artistiek niet voldoende interessant en te weinig vernieuwend. ‘Het Holland Festival toont – bijna karikaturaal – voornamelijk postavant-garde van de babyboomgeneratie’, schrijft de raad.

Holland Festival
Het Holland Festival, dat ook door het rijk wordt gefinancierd, vraagt om een subsidieverhoging van ruim een half miljoen euro. Maar volgens de raad moet het bij 7 ton blijven, op voorwaarde dat er een nieuwe, realistischer begroting komt en dat er een meer onafhankelijk en eigenzinnig artistiek beleid wordt gevoerd.

Ook enkele andere instellingen krijgen pittige kritiek. Extra subsidie voor het Stedelijk Museum moet er niet komen. Het museum wil vanaf 2010 2 miljoen euro extra omdat de exploitatiekosten van het nieuwe gebouw, dat in 2009 wordt betrokken, hoger zullen uitvallen. Maar volgens de Kunstraad is de financiële onderbouwing van het beleidsplan ‘de achilleshiel’ van het museum.

Het Koninklijk Theater Carré raakt zijn subsidie van ruim een half miljoen euro helemaal kwijt , als het aan de Kunstraad ligt. Carré doet het niet goed, stelt de raad. ‘Opnieuw wordt geen inhoudelijk gezicht gegeven aan de programmering, noch worden belangwekkende nieuwe artistieke ambities tentoongespreid.’

Lof
De Stadsschouwburg Amsterdam krijgt wel lof, onder andere door de pogingen een nieuw, meer divers publiek te bereiken. De schouwburg krijgt 3 ton extra op de subsidie van bijna 5,8 miljoen euro voor internationale programmering.

In de dans dreigen enkele gevoelige klappen te vallen. De raad bepleit de subsidie aan Danswerkplaats Amsterdam, een van de oudste van het land, stop te zetten. De aanvraag van het nieuwe stadsgezelschap Dansgroep Amsterdam – waarin Krisztina de Châtel en Itzik Galili willen samenwerken – voor een subsidie van 2.475.000 euro wijst de raad in zijn geheel af. Volgens de raad lopen de twee artistiek gezien te ver uiteen.

Onder andere Felix Meritis (biedt te weinig kunst volgens de raad), filmfestival Africa in the Picture (geen pioniersfunctie meer) en Over het IJ Festival (geen avant-gardefestival meer) verliezen hun subsidie. Onder de ‘winnaars’ zijn Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en het documentairefestival IDFA met respectievelijk 245 duizend euro en 136.750 euro extra.

Holland Festival (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.