Kunstprijs wordt niet uitgereikt wegens conflict

De Vincent Award 2016, een van de grootste Europese prijzen voor hedendaagse kunst, wordt niet uitgereikt. De jury nam deze beslissing nadat twee kunstenaars hun nominatie hadden ingetrokken.

Kunstenaar Danh Vo die in een ruzie verwikkeld geraakte met verzamelaar Bert Kreuk. Twee kunstenaars trokken door dit conflict hun nominaties voor de prijs in. Beeld null
Kunstenaar Danh Vo die in een ruzie verwikkeld geraakte met verzamelaar Bert Kreuk. Twee kunstenaars trokken door dit conflict hun nominaties voor de prijs in.

Dat gebeurde overigens al in januari 2016. De organisatie van The Vincent Award - Gemeentemuseum Den Haag en de Broere Charitable Foundation maakte toen bekend dat Nairy Bahgramian en Jutta Koether niet wensten deel te nemen aan de prestigieuze prijs. Voor Bahgramian bleek de ruzie tussen kunstenaar Danh Vo en verzamelaar Bert Kreuk de reden zich uit de prijs terug te trekken.

Kreuk en Vo voerden twee jaar juridische strijd omdat Vo zich niet aan de afspraak zou hebben gehouden een ruimtevullend werk te maken voor de tentoonstelling van Kreuks privécollectie in het Gemeentemuseum. Nadat de twee genomineerde kunstenaars zich hadden teruggetrokken ontstond een brede publieke discussie over dit geschil.

Het Gemeentemuseum werd ervan beschuldigd de goede relatie met collectioneur Kreuk - hij gaf een deel van zijn privécollectie in bruikleen aan het museum - boven die met kunstenaar Vo te stellen.

null Beeld null

Nieuwe nominaties ook niet mogelijk

Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum en voorzitter van de jury van The Vincent Award, plaatst vraagtekens bij de steun die Vo van internationaal gerenommeerde kunstenaars kreeg. 'Ze werken allemaal innig samen met verzamelaars. Dus of hun morele oordeel terecht is, waag ik te betwijfelen.'

De afgelopen maanden is geprobeerd tot twee nieuwe nominaties te komen. Dat is volgens Tempel niet gelukt - de kunstenaars die ze op het oog hadden, bleken ook bevriend met Danh Vo. 'We hebben de afgelopen weken uitvoerig met elkaar gesproken: de jury, de foundation en de overgebleven genomineerde kunstenaars. Toen de jury aangaf dat er een smet zou zitten op de uitreiking van de prijs, is besloten deze editie niet te laten doorgaan.' De beslissing komt in de week waarin bekend werd dat Kreuk de langdurige bruikleenovereenkomst met het Gemeentemuseum, met werk van onder anderen Picasso en Mondriaan, heeft beëindigd. Kreuk liet weten met deze stap het museum buiten zijn conflict met Vo te willen houden. Dat bleek voor het welslagen van The Vincent Award dus niet afdoende.

Het is overigens niet de eerste keer dat er rumoer is rond The Vincent Award. In 2010 werd de samenwerking tussen de Broere Charitable Foundation en het Stedelijk Museum in Amsterdam beëindigd omdat het museum zijn verplichtingen niet nakwam: de prijs kon vanwege de verbouwing van het Stedelijk in 2010 niet worden uitgereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden