Kunstenaars tekenen straks bij toerbeurt voor 'flexibeler' organisatie Holland Festival

Twee tijdelijke 'associate artists' naast algemeen directeur Annet Lekkerkerker, dat wordt voorlopig het organisatiemodel van het Holland Festival, in elk geval voor de editie in 2019. Beeldend kunstenaar William Kentridge (Zuid-Afrika, 1955) en choreograaf Faustin Linyekula (Congo, 1974) gaan die editie samen met het artistieke team van het festival vormgeven.

Logo van het Holland Festival

De komende editie, in juni dit jaar, is de laatste onder leiding van de huidige artistiek directeur Ruth Mackenzie, die vertrekt naar het Théâtre du Châtelet in Parijs.

Na de bekendmaking van het vertrek van Mackenzie gaf de organisatie aan te willen gaan werken met een kunstenaar als artistiek leider, voor de duur van vier jaar. Die langdurige verbintenis bleek voor veel makers naast hun kunstpraktijk echter te belastend, aldus Lekkerkerker. 'Wellicht past een langdurige verbintenis aan één instelling wel minder bij de huidige, dynamische praktijk van veel kunstenaars.' Daarop koos de organisatie voor dit model, met 'associate artists' voor in elk geval één editie.

Met dit model denkt het festival flexibel in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen in de podiumkunsten. Eventuele nadelen - zoals een gebrek aan artistieke coherentie en continuïteit, zullen in de praktijk moeten blijken. Lekkerkerker: 'We willen de vrijheid nemen om te onderzoeken of dit model werkt, en of het goed is voor Amsterdam en het Holland Festival. Het is geen ijzeren formule.'

De directeur benadrukt dat het artistieke team ook voor de gewenste coherentie en continuïteit zorgt. 'We kijken altijd met elkaar naar het totale programma, met als leidraad: wat is nu relevant en interessant? Zo leggen we de puzzel. De rol van de associate artists wordt het om interessante puzzelstukjes toe te voegen.' Van beide kunstenaars toont het festival in 2019 nieuw werk dat een prominente plaats krijgt in de programmering, en daarnaast kiezen zij werk van verwante kunstenaars.

Poster van Holland Festival 2017

Kentridge - die eerder op het Holland Festival te zien was - presenteert op het festival zijn nieuwe muziektheaterproductie The Head and the Load. Zijn werk past goed binnen de artistieke lijn van het festival, aldus Lekkerkerker, maar is niet nieuw voor het festivalpubliek. Daarom werd voor de combinatie met de hier nog onbekende Faustin Linyekula gekozen, van wie op het festival de choreografie Not another diva te zien is. 'Grote namen naast nieuwe ontdekkingen, dat is altijd al de koers van het Holland Festival geweest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden