Satire De speld

Kunstenaar zoekt naar wisselwerking tussen snijvlak en samenkomst

Wie bekend is met de werken van Jeau Tincolas, zal weten dat karakteristieke aspecten in zijn oeuvre de boventoon voeren. Tincolas zoekt in zijn werken naar de wisselwerking tussen snijvlak en samenkomst. Daarmee laat zijn werk duidelijke invloeden van impact en beïnvloeding zien.

Het onzichtbare verborgen.

Wat Tincolas uniek maakt is zijn originaliteit: hij speelt als het ware met spel en verbergt het onzichtbare op een plek waar je het niet kan zien. Zo wil hij een accent leggen op het benadrukken van de complexiteit van ingewikkelde zaken. Grenzen tussen afbakening en demarcatie vervagen, zodat kruisbestuiving en vermenging zonder barrières door elkaar heen lopen.

Wie goed kijkt ziet visuele waarnemingen op zijn netvlies: de toeschouwer wordt uitgedaagd om te worden geprikkeld. Wie zich onderdeel laat worden van het werk krijgt de kans om al deelnemend deelgenoot te worden van de participatie. Dit perspectief staat toe om op een andere manier te kijken naar invalshoeken. Tincolas brengt zo de artistieke uiting terug naar de kern: de essentie die kunst in wezen is.

Het verhaal dat Tincolas vertelt is daarmee dringend in al zijn urgentie: hij wil vertellen, maar ook kenschetsen, typeren en expliciteren. Hij houdt de toeschouwer een spiegel voor waarmee hij reflecteert op afspiegelingen van henzelf.

Maar wie denkt dat Tincolas’ oeuvre een illusie is, verbeeldt zich een werkelijkheid die er niet is. Tincolas hanteert een symbolische taal van semiotische tekens die niet letterlijk opgevat moeten worden. Het is juist die ongrijpbare ondoorgrondelijkheid die hem zo moeilijk te vatten maakt en de toeschouwer in verwarring achterlaat.

De expositie ‘Tincolas tentoongesteld: de tentoonstelling’ van Tincolas is nog tot 31 mei te zien in kunstkabinet Het Museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.