Kunstwerk van de weekaaarrrgh grrr hmppf

Kunstenaar Mette Sterre maakte een Instagramfilter dat aanzet tot ‘constructieve woede’

Wekelijks bespreekt de Volkskrant een kunstwerk dat nú om aandacht vraagt. Deze week een antifilter voor Instagram, dat vrouwen moet helpen om hun woede te uiten.

Met augmented reality maakte Mette Sterre haar eigen Instagramfilter met de titel aaarrrgh grrr hmppf. Beeld
Met augmented reality maakte Mette Sterre haar eigen Instagramfilter met de titel aaarrrgh grrr hmppf.

Onze zoon riep ons vorige week midden in de nacht wakker vanuit een koortsdroom. Even later sliep hij weer. Wij niet, wij zaten rechtop in bed te googelen: een koortsige 3-jarige, betekent dat allemaal thuisblijven? Jazeker. Dus daar zaten we de volgende dag, opgesloten alsof het april was. Ik pakte mijn vertrouwde quarantaineverslaving direct op.

Hoe zien de kunsten er inmiddels uit op Instagram? Ik had een eng filmpje gezien van kunstenaar Mette Sterre. Zij had een tekening van een boosaardig gezicht bewerkt tot augmented reality masker. Wie haar op Instagram volgt kan het boze masker zelf opzetten. Dus daar zat ik, opgesloten in onze slaapkamer, met het masker op. Ik voelde me ook meteen kwaad: ‘Aaargh, ik wil naar buiten!’

Mijn zoon kwam kijken, hem stond het masker goed. Hij raakte er wel van in de war, met zijn handen voelde hij aan zijn gezicht. Eerlijk gezegd raak ik ook in de war van het masker. De gezichtsfilters van Instagram zijn sowieso bevreemdend, de meeste leggen een ‘schoonheidsfilter’ over mijn gezicht. Best schrikken, zo’n aalgladde Disneyversie van mezelf. Zo bezien is het bozige masker van Mette Sterre, dat ze aaarrrgh grrr hmppf noemde, een antifilter.

Maar er schuilt meer achter. Het masker past bij de ‘lichaamsverwarring’ die Sterre graag met haar kunst veroorzaakt. Vorig jaar tijdens het toonmoment Open Studio’s van de Rijksakademie, de Amsterdamse postacademische instelling waar zij nu werkt, deed ze een spectaculaire en angstaanjagende performance in een pak vol bewegende vingers.

‘Ik voel me echt de Hulk als ik dat pak aanheb’, zegt ze aan de telefoon. De afgelopen maanden moest de kunstenaar haar performances afzeggen. Ze zocht haar toevlucht tot korte Instagramfilmpjes waarin ze met filters experimenteerde: ‘Maar ik wilde zoiets zelf maken, augmented reality biedt zo veel mogelijkheden.’ Bijvoorbeeld de mogelijkheid om in thuiszit-tijden publiek te bereiken, maar ook de mogelijkheid om verder te gaan met een onderwerp waar de kunstenaar al jaren aan werkt: boze gezichtsmaskers.

Het eerste maakte ze in 2018 toen ze in een kunstenaarsverblijf op Curaçao was, een groteske versie van een roodverbrand gezicht. Datzelfde jaar organiseerde ze een performance in Hamburger Kunstverein met vrouwelijke archetypes die boze maskers droegen.

Max Siedentopf met zijn ludieke filters in de reeks ‘How-To survive a Deadly Global Virus’. Beeld
Max Siedentopf met zijn ludieke filters in de reeks ‘How-To survive a Deadly Global Virus’.

Mette Sterre hoopt dat vrouwen haar maskers gebruiken om hun woede te uiten. Ze sloot zich de afgelopen weken aan bij de (online) verontwaardiging naar aanleiding van de onthullingen over seksueel geweld, racisme en intimidatie in de Nederlandse kunstwereld. Toen ze het masker introduceerde op Instagram stond er bij ‘feminisme’ en ‘justtooangrytotellyou’. Sterre: ‘Er is veel om boos over te zijn. Ik las over constructieve boosheid, die aanzet tot actie. Ik hoop dat dit masker aanzet tot dat soort boosheid.’

Er zijn natuurlijk meer kunstenaars die met de filters en maskers experimenteren. Dat levert vaak gekkigheid op, al dan niet coronagerelateerd. Zo kan ik dankzij kunstenaar Max Siedentopf een pot Nutella voor mijn neus en mond dragen. Dat filter is gebaseerd op een reeks absurde foto’s van Siedentopf uit februari How-To Survive a Deadly Global Virus. Op die foto’s beschermen mensen hun gezicht met vreemde spullen zoals maandverband, chocoladepasta of een koolblad. Begin dit jaar leek dat misschien grappig, nu is de lol er wel vanaf. Doe mij dan liever de aanstekelijke boosheid van Mette Sterre.

Wie Mette Sterre (37)
Wat Face filter aaarrrgh grrr hmppf
Wanneer gemaakt Oktober 2020, naar een tekening uit 2018
Waar Instagram
Hoe De kunstenaar gebruikte de Spark AR Player om van haar getekende kunstwerk een AR-masker te maken
Ook boos worden Mette Sterre maakt graag meer boze maskertekeningen, boze selfies zijn welkom via instagram

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden